Prigožinovo lietadlo nezasiahla raketa, uviedol Pentagón. Tajné služby tvrdia, že išlo o zámerný výbuch

ta3 ČTK
24.8.2023 21:35

Hovorca Pentagónu dnes uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že lietadlo šéfa ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenija Prigožina bolo zasiahnuté raketou zem-vzduch. Reagoval tak na skoršiu správu agentúry Reuters, ktorá to napísala s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov. Agentúra AP uviedla, že americké spravodajské služby predbežne usúdili, že haváriu lietadla spôsobil zámerne vyvolaný výbuch.

Nepresné informácie?

Hovorca Pentagónu Pat Ryder označil informácie o zostrelení lietadla raketou zem-vzduch za "nepresné".

Nemenovaný zdroj agentúry AP uviedol, že verzia o výbuchu je v súlade s "dlhodobým úsilím ruského prezidenta Vladimira Putina umlčať svojich kritikov". Neuviedol však žiadne podrobnosti o príčine výbuchu, ktorý bol podľa neho pomstou za Prigožinovu ozbrojenú vzburu v júni.

Ruská federálna agentúra pre leteckú dopravu Rosaviacija v stredu potvrdila, že Prigožin a jeden z jeho žoldnierskych veliteľov Dmitrij Utkin boli na palube lietadla smerujúceho z Moskvy do Petrohradu. Pri havárii lietadla Embraer Legacy 600 zahynulo celkovo desať ľudí vrátane troch členov posádky.

Prezident Putin dnes vyjadril sústrasť príbuzným osôb na palube Embraeru a Prigožina označil za talentovaného podnikateľa so zložitým osudom, ktorý sa dopustil aj vážnych chýb. Pred dvoma mesiacmi, keď Prigožin viedol neúspešnú vzburu a jeho žoldnieri pochodovali na Moskvu, ho šéf Kremľa označil za zradcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok