Biden a Zelenskyj rokovali o výcviku ukrajinských pilotov. Majú sa učiť obsluhovať stíhačky F-16

ta3 TASR
25.8.2023 09:12

Americký prezident Joe Biden rokoval vo štvrtok so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským o plánoch USA na výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16 vo vojne proti Rusku, oznámil Biely dom. Informuje o tom agentúra AFP.

Začiatok výcviku

Obaja lídri diskutovali o "začatí výcviku ukrajinských stíhacích pilotov a zabezpečení urýchlenia schválenia presunu stíhačiek F-16 iným krajinám na Ukrajinu po ukončení výcviku," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že začiatok výcviku ukrajinských bojových pilotov na stíhačky F-16 očakávajú v októbri. USA sa rozhodli preventívne vycvičiť ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 vzhľadom na obmedzenú kapacitu výcvikov v Európe, spresnil hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder.

Dáni nezaháľali

Dánsko v stredu oznámilo, že začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov na tento typ stíhačiek. V priebehu týždňa ponúklo ukrajinským pilotom výcvik na F-16 aj Grécko a Belgicko.

Dánsko a Holandsko v nedeľu oznámili, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16. Dánsko pošle Ukrajine 19 stíhačiek, pričom prvých šesť by malo dodať okolo Nového roka. Holandsko má týchto lietadiel 42, podľa Zelenského ich Kyjevu dodá všetky. Samotný Haag to však dosiaľ nepotvrdil.

Biden a Zelenskyj rokovali o výcviku ukrajinských pilotov. Mali by sa naučiť ako obsluhovať stíhačky F-16

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok