Akcia Krym. Pri okupovanom polostrove sa vylodili Ukrajinci, Rusom nič nedarovali

ta3 čtk
24.8.2023 13:09

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) tvrdí, že v noci na štvrtok vykonala spoločne s námorníctvom "špeciálnu operáciu" na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Jednotky špeciálnych síl sa vylodili na pobreží a stretli sa so silami okupantov.

Do útočných brigád na oslobodenie Donbasu a Krymu sa prihlásilo viac ako 15-tisíc dobrovoľníkov
TASR/AP

Vyvesili vlajku

O operácii informovala vojenská tajná služba na Telegrame. Oznámila tiež, že ukrajinské jednotky spôsobili nepriateľovi straty a vyvesili na Kryme ukrajinskú štátnu vlajku.

"Všetky ciele a úlohy boli dosiahnuté. Na konci špeciálnej operácie ukrajinskí obrancovia opustili miesto bez strát," uvádza ďalej HUR, podľa ktorého sa ukrajinskí bojovníci vylodili v okolí obcí Olenivka a Majak na severozápade polostrova. Aké boli "ciele a úlohy" tejto akcie, vojenská rozviedka nespomína.

Server Ukrajinska pravda medzitým s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že "súbor opatrení" v rámci špeciálnej operácie na Kryme pokračuje. "Nie je to jednodňový príbeh, ale dlhodobá operácia. Včera (v stredu) bol zničený systém S-400 v Olenivke. Dnes prebehol výsadok v Majaku. Operácia stále prebieha, zatiaľ nie sú k dispozícii podrobnosti," povedal zdroj webu.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán ruskej vojny na Ukrajine obvykle nejde bezprostredne nezávisle overiť. Moskva sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila.

Sabotéri v nasadení

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že vo štvrtok skoro ráno boli podľa médií počuť neďaleko obce Majak pri myse Tarchankut výbuchy. Ruské zdroje podľa nej informujú o skupine "ukrajinských sabotérov", ktorí priplávali na člnoch a začali paľbu. V oblasti sa nachádza ruská rádiotechnická základňa a niekoľko radarových systémov, podotkla BBC.

Neskôr sa k operácii vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na otázku, či táto akcia znamená začiatok "deokupácie" polostrova novinárom odpovedal, že je príliš skoro na to, aby sa dalo hovoriť o oslobodení Krymu, píše agentúra Unian. Zelenskyj poznamenal, že očakáva podrobnú správu od šéfa HUR Kyryla Budanova.

Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym v roku 2014. Vlani vo februári potom vojensky napadla celú Ukrajinu a polostrov sa odvtedy stáva opakovane terčom vzdušných útokov. Ruskí predstavitelia z úderov obvykle vinili Ukrajinu, Kyjev sa k podobným útokom oficiálne obvykle nehlásil.

Vo štvrtok si Ukrajina pripomína 32. výročie od vyhlásenia nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok