FOTO: Trump prišiel, zatkli ho a odišiel na kauciu. Označil to za výsmech spravodlivosti

ta3 TASR
25.8.2023 08:36

Bývalý americký prezident Donald Trump sa dostavil vo štvrtok do väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia, aby sa vydal úradom v súvislosti s obvineniami z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020, informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Na záberoch, ktoré zverejnili televízie, dorazila autokolóna exprezidenta USA k budove väznice v okrese Fulton vo štvrtok večer miestneho času. Na mieste sa nachádzalo aj množstvo novinárov a Trumpových stúpencov.

O formálnom zatknutí 77-ročného bývalého prezidenta USA už podľa AFP informoval aj úrad tamojšieho šerifa.

Opätovné voľby

Trump, ktorý sa plánuje na budúci rok vo voľbách opätovne uchádzať o zvolenie, tam musí absolvovať formálnu procedúru, ktorá nasleduje po obžalobe. Podľa agentúry DPA k tomu patrí zadanie jeho osobných údajov či odobratie odtlačkov prstov, nie je však vylúčená ani fotografia vyhotovená pre potreby polície.

Volebné podvody

Trumpa začiatkom minulého týždňa v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Obžalovaných bolo aj ďalších 18 ľudí vrátane bývalého šéfa prezidentskej kancelárie Marka Meadowsa a Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho, ktorý sa prihlásil v atlantskej väznici už v stredu.

Výška kaucie bola v prípade Meadowsa stanovená na 100 000 dolárov, u Trumpa na 200 000 dolárov.

Rýchle prepustenie

Americký exprezident Donald Trump opustil vo štvrtok budovu väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia zhruba 20 minút po formálnom zatknutí v súvislosti s obvineniami z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020. Informuje o tom na základe správy agentúra AP.

Trumpa prepustili na kauciu vo výške 200 000 dolárov. Následne sa vybral späť na letisko na cestu domov do New Jersey.

Fotka z väzenia

Po zatknutí vo väznici v okrese Fulton bola zhotovená aj historicky prvá fotografia bývalého amerického prezidenta pre potreby polície, uviedli viaceré americké médiá s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Fotografia doposiaľ nebola zverejnená, podľa agentúry AFP sa však môže stať svetoznámym záberom, keďže 77-ročný Trump čelí súčasne viacerým trestným stíhaniam a v budúcoročných prezidentských voľbách v USA sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie.

Výsmech spravodlivosti

Svoje formálne zatknutie Trump vo štvrtok podľa agentúry AFP označil za "výsmech spravodlivosti" a trestné stíhanie v prípade zvrátenia volebných výsledkov v Georgii za "zasahovanie do volieb".

Prípad vyšetruje prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová, ktorá chce, aby sa proces začal začiatkom marca budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok