Na Trumpa už čakajú vo väznici. Exprezident hovorí, že sa hrdo nechá zatknúť

ta3 ČTK
24.8.2023 17:39

Bývalý americký prezident Donald Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social uviedol, že sa o 19:30 miestneho času (01:30 SELČ) vzdá úradom v štáte Georgia. Spolu s ďalšími 18 ľuďmi čelí obvineniam z nezákonného zasahovania do posledných prezidentských volieb v tomto štáte.

Čas má do piatka

"Musím sa začať pripravovať na cestu do Atlanty v Georgii... aby ma zatkli radikálni ľavičiari, pochybné existencie ako prokurátor Fani Willis, za to, že som sa odvážil spochybniť zmanipulované a ukradnuté voľby. Čas zatknutia 19:30," napísal Trump. Bývalý prezident neustále spochybňoval výsledky prezidentských volieb v roku 2020, ktoré prehral s demokratickým kandidátom Joeom Bidenom. Dnešný deň trávi vo svojom sídle v Bedminsteri v štáte New Jersey.

Obvinení zo zločinného sprisahania s cieľom zvrátiť volebnú porážku majú čas do piatka, aby sa prihlásili úradom v Georgii, inak im hrozí zatknutie. Všetci vrátane Trumpa tak robia vo väznici okresu Fulton. Tam odovzdávajú svoje osobné údaje a nie je vylúčené, že tentoraz bude vyhotovená aj Trumpova fotografia. Dnes sa vo väznici objavil bývalý personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows.

Krátky pobyt pre prezidenta

Trump zrejme zostane vo väzení len krátko, ale musí zložiť časť kaucie stanovenej súdom na 200 000 dolárov, čo je najvyššia suma zo všetkých obvinených.

Prípad v Georgii je štvrtým, v ktorom veľká porota schválila obvinenia proti bývalému prezidentovi. Ten popiera akékoľvek pochybenie a vykresľuje sa ako obeť politického prenasledovania.

Trump je prvým obžalovaným exprezidentom v histórii USA, pričom sa opäť uchádza o post hlavy štátu a je favoritom na získanie nominácie Republikánskej strany pre prezidentské voľby v roku 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok