Na Antarktíde zomreli tisíce mladých tučniakov. Roztopil sa pod nimi ľad a utopili sa

ta3 ČTK
25.8.2023 00:00

V Antarktíde zahynulo až 10 000 mladých tučniakov cisárskych, pretože ľad pod nimi sa roztopil a zlomil skôr, ako im stihlo narásť vodotesné perie potrebné na plávanie v oceáne. Vedci z British Antarctic Survey (BAS) tvrdia, že je to predzvesť budúceho vývoja v súvislosti so zmenou klímy, informuje BBC na svojej webovej stránke.

Na Antarktíde zomreli tisíce mladých tučniakov. Roztopil sa pod nimi ľad a utopili sa
TASR/AP

Tučniaky možno zaniknú

Mladé tučniaky sa pravdepodobne utopili alebo zamrzli koncom minulého roka v západnej Antarktíde. Očakáva sa, že do konca tohto storočia zanikne viac ako 90 % kolónií tučniakov cisárskych, pretože stále vyššie teploty znamenajú, že pri Antarktíde bude čoraz menej morského ľadu.

"Rozmnožovací cyklus tučniakov cisárskych závisí od morského ľadu, je to stabilný povrch, ktorý využívajú na výchovu mláďat. Ak však ľad nebude dostatočne rozsiahly alebo sa bude rozpadávať rýchlejšie, tieto vtáky budú mať problémy," povedal Peter Fretwell z BAS pre BBC. "Existuje nádej: môžeme znížiť emisie oxidu uhličitého, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Ak to neurobíme, privedieme tieto krásne vtáky na pokraj vyhynutia," dodal.

Vedci pozorovali päť kolónií tučniakov v oblasti Bellingshausenského mora. Pomocou satelitov mohli sledovať ich aktivitu na základe ich exkrementov, ktoré zanechali na bielom ľade v mori. Hnedé škvrny sú viditeľné z vesmíru.

Katastrofické následky

Dospelé tučniaky cisárske vychádzajú na morský ľad okolo marca, keď sa na južnej pologuli blíži zima. Vtedy prebiehajú ich pytačky a obdobie párenia; vtáky kladú vajcia na ľad, sedia na nich, kým sa nevyliahnu mláďatá, a v nasledujúcich mesiacoch ich kŕmia. To sa deje dovtedy, kým nie sú mladé tučniaky schopné samostatného života, zvyčajne v decembri alebo januári. 

Vedci však pozorovali, že morský ľad sa pod mladými tučniakmi rozpadol už v novembri, teda v čase, keď tisícom mláďat ešte nedorástlo perie, ktoré im umožňuje plávať v oceáne. Štyri z piatich kolónií nemali žiadny prírastok.

Morský ľad v okolí Antarktídy v posledných rokoch rýchlo ubúda, pričom najhoršia situácia bola v antarktických letách 2021/2022 a 2022/2023, keď ľadová pokrývka z Bellingshausenovho mora prakticky zmizla.

Medzinárodná únia na ochranu prírody (IUCN) v súčasnosti zaraďuje tučniaky cisárske medzi "takmer ohrozené" druhy. Existujú návrhy, že by mali byť zaradené do zoznamu "zraniteľných" druhov, pretože ich biotop je ohrozený zmenou klímy.

Pozrite si, aký dopad ma globálne oteplovanie na tučniakov nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok