Je jedinečná a možno jediná na svete. V súkromnej zoo sa narodila žirafa bez škvŕn

ta3 CNN
23.8.2023 11:28

V súkromnej zoo v americkom Tennessee majú novú hviezdu. Zatiaľ nemá meno, ale už urobila veľký rozruch – je to žirafa bez škvŕn.

Je jedinečná a možno jediná na svete. V súkromnej zoo sa narodila žirafa bez škvŕn
TASR/AP

Prvá po vyše 50 rokoch

Takmer dvojmetrový zázrak sa narodil bez škvŕn 31. júla v Bright's Zoo, súkromnom zariadení v Limestone. Svoj debut pred verejnosťou zažil tento mesiac. Mláďa je žirafa sieťovaná, jeden zo štyroch druhov žirafy.

Zoologická záhrada uviedla, že by mohla byť "jedinou  žijúcou jednofarebnou žirafou sieťovanou kdekoľvek na planéte". Americké médiá uvádzajú, že mláďa žirafy sieťovanej sa naposledy v zajatí narodilo v roku 1972 v tokijskej zoologickej záhrade.

Tento druh žirafy žije v savane vo východnej Afrike. Telo zvierat pokrývajú hnedočervené škvrny oddelené bielou sieťou. Škvrny slúžia v prvom rade ako kamufláž v savanách severnej Kene, kde žijú a pasú sa, píše CNN.

Zdroj: TASR/AP

Vedie sa jej skvelo

Zakladateľ zoologickej záhrady Tony Bright povedal, že týždňové teľa vrhá "veľmi potrebnú pozornosť" na ochranu žiráf. Podľa Giraffe Conservation Foundation zostalo vo voľnej prírode okolo 16-tisíc žiráf sieťovaných, čo je 50 %-ný pokles za posledné tri a pol desaťročie od doby, keď na kontinente žilo okolo 36-tisíc voľne žijúcich takýchto žiráf.

Nedávno narodenej samičke sa vďaka starostlivosti matky a chovateľov podľa vedenia zoo vedie skvelo. Ľudia môžu v súčasnosti rozhodnúť o tom, ako sa mladá žirafa bude volať. Jedným z mien pripadajúcich do úvahy je Kipekee - "Jedinečná" vo svahilčine, dodal portál CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok