Pochybné vraždy či pády z okien. Prigožinova smrť zapadá do vzorca Putinovho režimu

ta3 TASR
25.8.2023 05:45

Predpokladaná smrť vodcu ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny by sa zhodovala so vzorcom "neobjasnených" úmrtí v Rusku, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje denník The Guardian.

Putin: Ceny energií sa blížia ekonomicky odôvodnené úrovni, Rusko plní záväzky
TASR/AP

"Nie je náhoda, že sa svet okamžite pozerá na Kremeľ, keď niekdajší dôverník (ruského prezidenta Vladimira) Putina, ktorý je v nemilosti, zrazu doslova spadne z neba dva mesiace po pokuse o vzburu," uviedla Baerbocková.

Režim založený na násilí

"Tento vzorec v putinovskom Rusku poznáme: úmrtia, pochybné samovraždy, pády z okien, z ktorých všetky sú neobjasnené. Len to podčiarkuje diktátorský mocenský režim založený na násilí," vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie na tlačovej konferencii so svojím kirgizským náprotivkom. Baerbocková pritom skôr vo štvrtok varovala pred špekuláciami o havárii lietadla, v ktorom podľa ruských úradov letel i Prigožin.

Pád lietadla

Lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy, keď sa v stredu zrútilo nad Tverskou oblasťou na západe Ruska. Ruský letecký úrad Rosaviacija v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin. Jeho smrť však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok