Ďalšia krajina, ktorá daruje bojové lietadlá. Nórsko pošle Ukrajine stíhačky F-16

ta3 ČTK
24.8.2023 12:41

Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine bojové lietadlá F-16, uviedla vo štvrtok nórska televízia TV2 s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje. Počet strojov, ktoré by mali Kyjevu pomôcť čeliť ruskej agresii, televízia neoznámila. Nórsky premiér Jonas Gahr Störe je vo štvrtok na návšteve v Kyjeve, doplnila televízia.

Ak sa informácie o dodávke stíhačiek F-16 potvrdia, stane sa Nórsko po Holandsku a Dánsku treťou krajinou sveta, ktorá lietadlá pôvodne americkej výroby na Ukrajinu pošle.

Nórsky premiér podľa agentúry Reuters v Kyjeve povedal, že jeho krajina dodá Ukrajine protivzdušné strely a zariadenia na odstraňovanie mín a pomôže Kyjevu tiež zabezpečiť dodávky plynu a elektriny. Lietadlá F-16 sa v správe Reuters o Störeho vyjadreniach nezmieňujú.

Nórske dary

Nový dar Nórska Ukrajine zahŕňa systémy protivzdušnej obrany Iris-T, prenosné súpravy na vytváranie koridorov cez mínové polia a zariadenia na opravu kľúčovej energetickej infraštruktúry, napísala nórska vláda vo vyhlásení.

"Podpora vzdušnej obrany je dôležitá, aby (Ukrajina) zabránila Rusku prevziať kontrolu nad vzdušným priestorom, a zabránila tak veľkému utrpeniu civilistov a vojenským stratám," dodala nórska vláda vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok