Štyridsaťdva lietadiel. Holandsko a Dánsko dodajú Ukrajine stíhačky F-16

ta3 tasr
20.8.2023 15:16

Holandský premiér Mark Rutte v nedeľu povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Holandsko a Dánsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informuje agentúra AP.

Rutte na holandskej leteckej základni povedal, že stíhačky budú na Ukrajinu dodané, keď budú splnené bližšie nešpecifikované podmienky. Vyjadril sa tak dva dni po tom, ako Spojené štáty odobrili dodanie stíhačiek F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu.

Len začiatok

Ukrajinský prezident v príspevku na sociálnej sieti napísal, že stíhačky F-16 Kyjev dostane, keď ukrajinskí piloti a technici ukončia výcvik na obsluhu týchto lietadiel. "Štyridsaťdva stíhačiek. A to je len začiatok. Ďakujeme Holandsko!" uviedol.

Zelenskyj pricestoval do holandského Eindhovenu v nedeľu okolo poludnia. Na vojenskej základni si spolu s Ruttem prezreli dve stíhačky F-16 zaparkované v hangári. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v sobotu večer povedal, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 sa už začal. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov, čo sa považuje za minimum pre pilotov, možno však aj dlhšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok