Splnilo sa Putinovo želanie? Prigožina pravdepodobne odstránil on, tvrdí britský generál

ta3 Sky News
24.8.2023 11:44

Médiá píšu, že šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sedel v lietadle, ktoré sa zrútilo neďaleko Moskvy. Na palube zahynulo aj ďalších deväť ľudí, informuje Sky News. Kto je zodpovedný za jeho smrť?

gefb
TASR/AP

Prinútili ho k tomu?

Putin "s najväčšou pravdepodobnosťou" stojí za smrťou Prigožina, tvrdí bývalý šéf britskej armády Richard Dannatt pre Sky News. "Myslím si, že je najpravdepodobnejšie, že aj keď to nenariadil priamo Putin, bol to niekto, kto vie, čo by si Putin želal," povedal generál.

Pripustil, že Putin bol do tohto kroku do istej miery prinútený, aby si zabezpečil svoju ochabujúcu pozíciu na čele ruského štátu. "Putin bol oslabený od chvíle, keď Prigožin pred dvoma mesiacmi začal svoj pochod na Moskvu," dodal.

Zasiate semienko pádu

Putin by si mohol navrhnúť svoj vlastný pád, ak bol zapojený do Prigožinovej smrti, tvrdí analytik obranného priemyslu a bývalý britský dôstojník Nicholas pre Sky News.

"Uchyľovaním sa k bratovražde, aby si udržal moc, zasieva Putin semienko vlastného pádu, podnecuje kolaps Ruska, čo môže viesť k občianskej vojne a možno aj k fragmentácii Ruska," priblížil Drummond.

"Málokto bude smútiť nad smrťou Jevgenija Prigožina, ale jeho očividná, premyslená vražda by nám všetkým mala pripomenúť, čo presne je Vladimir Putin: bezohľadný, imperialistický, bývalý násilník z KGB," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok