Rusko hrozí odvetou. Hlási ďalšie útoky dronov, ktoré sa podľa neho nezaobídu bez odozvy

ta3/čtk
23.8.2023 17:01

Ruské úrady dnes oznámili zostrelenie ďalších dvoch dronov nad Kalužskou oblasťou, ktorá leží juhozápadne od Moskvy. Ruské ministerstvo zahraničia pohrozilo, že ruské ozbrojené sily nenechajú nálety bezpilotných lietadiel na Moskvu a ďalšie miesta bez odvety, uvádzajú ruské médiá.

Rusko hrozí odvetou. Hlási ďalšie útoky dronov, ktoré sa podľa neho nezaobídu bez odozvy
TASR/AP

Terčom bezpilotných lietadiel sa dnes znovu stala ruská metropola aj Belgorodská oblasť, ležiaca pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva pripisuje útoky dronov Ukrajine, proti ktorej vedie už takmer 18 mesiacov vojnu s tisíckami obetí aj medzi civilistami. Kyjev sa tradične zdržiava vyjadrenia.

"Počas dnešného dňa na území Kirovského okresu, blízko obce Šajkovka, protivzdušná obrana zničila dva bezpilotné lietadlá," oznámil gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša podľa agentúry TASS. Šapša dodal, že nálet si nevyžiadal ranených ani nespôsobil škody na infraštruktúre.

Žiadni ranení

V bezprostrednej blízkosti obce Šajkovka sa nachádza vojenské letisko, ktoré sa podľa Kyjeva používa na útoky ruských bombardérov na ukrajinské mestá. Už v pondelok gubernátor Šapša ohlásil odrazenie útoku dronu v Kirovskom okrese, kde sa letisko nachádza. Tvrdil, že útok si nevyžiadal ani ranených, ani nespôsobil škody na infraštruktúre. 

Ale spravodajský kanál Baza, ktorý pôsobí na sociálnej sieti Telegram, uviedol, že dron sa zrútil na letisko a poškodil nepoužívané lietadlo. Poškodenie lietadla hlásil aj hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov, pripomenul server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

Ruská protiletecká obrana dnes západne od Moskvy zničila dron, druhý sa zrútil na rozostavanú budovu v obchodnej štvrti Moskva-City, informoval moskovský starosta Sergej Sobjanin. Ruské ministerstvo obrany hovorí o troch dronoch. Z útokov obvinilo Ukrajinu.

Tri bezpilotné lietadlá

"Kyjev sa pokúsil zaútočiť tromi bezpilotnými lietadlami na objekty v Moskve. Boli zostrelené a zničené, jeden narazil do rozostavanej budovy v Moskva-City," citoval TASS z vyhlásenia ministerstva obrany. Podľa ruskojazyčného servisu BBC sa Moskva-City stalo dejiskom takéhoto incidentu v poslednom čase už po štvrtýkrát.

Pri útoku ukrajinského bezpilotného lietadla na obec Lavy v ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Z útoku obvinil ukrajinské ozbrojené sily. "Zhodili výbušné zariadenie z bezpilotného lietadla, keď sa na ulici nachádzali ľudia," uviedol. Dvaja muži podľa neho zomreli na mieste, tretieho sa lekári pokúšali zachrániť, ale svojim zraneniam podľahol.

Ruské ministerstvo obrany neskôr informovalo, že protivzdušná obrana zničila ďalšie bezpilotné lietadlo. Belgorodská oblasť sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, miestne úrady hlásia cezhraničné útoky relatívne často.

Rusi hrozia odvetou

Moskva v reakcii pohrozila odvetou. "Rozhodne odsudzujeme tieto teroristické činy," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová podľa TASS. Nálety pripísala "neonacistickému kyjevskému režimu, ktorý sa úsilím krajín Severoatlantickej aliancie premenil na nástroj konfrontácie s Ruskom"

Hovorkyňa zdôraznila, že tieto útoky "naše ozbrojené sily, ktoré plnia mimoriadne dôležité úlohy ohľadom denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny, nenechajú bez odvety".

Rusko odôvodňuje rozpútanie najkrvavejšej vojny na európskom kontinente od druhej svetovej vojny práve potrebou "denacifikácie" a "demilitarizácie" kyjevského režimu, hoci na jeho čele stojí demokraticky zvolený prezident židovského pôvodu a krajná pravica podľa výsledkov volieb zohrávala v ukrajinskej politike úplne marginálnu úlohu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok