Pozrite si RADAR: Intenzívne búrky sú tu. Sledujte, či udrú aj vo vašom regióne

ta3/iMeteo
23.8.2023 12:52

Sever a východ Slovenska cez noc zasiahli intenzívne búrky. Inak to nie je ani počas stredy, informuje portál iMeteo. Počasie sa postupne začalo meniť a sformovala sa ďalšia vlna búrok.

XY
TASR/AP

Studený front

Búrky na Slovensko priniesol studený front. "Boli veľmi intenzívne a priniesli aj veľké škody. Naši susedia hovoria o jednej z najintenzívnejších vĺn búrok počas tohto roka," píše meteorologický portál.

Na našom území sa počas nočných a ranných hodín vyskytlo niekoľko vĺn búrok, ktoré zasiahli Žilinský, Prešovský a Košický kraj. "Búrky boli sprevádzané silnejšími zrážkami a priniesli tisícky bleskov. Detekcia bleskov eviduje od polnoci viac ako 3500 bleskových úderov," uvádza iMeteo.

Meteorológovia už skôr informovali, že búrky sa počas dňa vyskytnúť najmä na východe - v oblasti Kočického kraja, no predovšetkým v oblasti Gemera. Potom sa budú postupne vyvíjať a pohybovať smerom k juhovýchodu. Môžu priniesť na pomerne malé územie veľké množstvo zrážok. "Je pravdepodobné, že niektoré z búrok budú stacionárne, prípadne aj supercelárne. Opäť tak hrozí prívalový dážď, väčšie krúpy, s menšou pravdepodobnosťou aj silný vietor," informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Udreli na východe

Na východe Slovenska a Gemeri zaznamenali meteorológovia intenzívne supercelárne búrky. SHMÚ o tom informuje na sociálnej sieti. Vydal aj výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. "Aktuálne v regiónoch Gemer, Abov, Zemplín a dolný Spiš zaznamenávame viaceré supercelárne búrky, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou produkujú aj veľké krúpy," upozornil ústav.

SHMÚ zároveň uviedol, že intenzívne búrky sú sprevádzané prívalovým dažďom. Napríklad na stanici Klenov zaznamenali meteorológovia intenzitu až 31 milimetrov za polhodinu.

Výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou platí pre okresy Poltár, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie - Hornád, Košice okolie - Bodva, Košice, Prešov, Vranov nad Topľou a Trebišov bez Roňavy. Na zvyšku územia sa postupne vyčasí a vyjasní. Naďalej bude dusno až silne dusno.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok