V Suezskom prieplave sa zrazili tankery. Prevádzka je už plne obnovená

ta3
23.8.2023 10:08

Námorná doprava v Suezskom prieplave bola po nočnej zrážke dvoch tankerov plne obnovená. Oznámila to správa prieplavu. Nehoda spôsobila oneskorenie prejazdu zhruba dvoch desiatok plavidiel smerujúcich na juh, uviedla spoločnosť Leth Agencies, ktorá poskytuje služby v prieplave.

V Suezskom prieplave sa zrazili tankery. Prevádzka je už plne obnovená
Twitter/Dexerto

Jeden z tankerov BW Lesmes, prepravujúci pod singapurskou vlajkou skvapalnený zemný plyn (LNG), najprv pred polnocou SELČ našiel na plytčinu. Kanálom plával južným smerom. Do plavidla neskôr narazil v nízkej rýchlosti tanker Burri, ktorý pod vlajkou Kajmaních ostrovov preváža ropné produkty. Plával tým istým smerom.

Šéf správy prieplavu Usáma Rabí uviedol, že BW Lesmes sa pri plavbe náhle zastavila kvôli technickej závade, ktorá sa časovo zhodovala so silným prúdom, ktorý k nej hnal ropný tanker Burri. Medzi oboma loďami tak podľa neho došlo k "ľahkému kontaktu". Správa prieplavu na incident reagovala vyslaním remorkérov, ktoré obe lode premiestnili. Predbežná inšpekcia podľa Rabího nepreukázala žiadne vážne škody ani znečistenie v okolí.

Plavidlo je v poriadku

Spoločnosť BW Group, ktorá prevádzkuje plavidlo BW Lesmes, uviedla, že zrážka neovplyvnila prevádzkyschopnosť lode. "Na základe prvotného pozorovania posádky na palube je plavidlo štrukturálne v poriadku," uviedol podnik.

Podľa serveru MarineTraffic, ktorý v reálnom čase sleduje pohyb lodí po svetových moriach, sa tanker BW Lesmes okolo 10:20 SELČ nachádzal už mimo prieplavu, v severnej časti Suezského zálivu. Tanker Burri plával v ten istý čas podľa serveru v južnej časti prieplavu.

Kľúčový bod pre námornú dopravu

Suezský prieplav je kľúčovou infraštruktúrou pre celosvetovú námornú dopravu a predstavuje najkratšiu námornú trasu medzi Áziou a Európou. Kanálom sa prepravuje tovar, ktorý sa na celosvetovom obchode podieľa asi 12 percentami.

Kvôli silnému vetru v roku 2021 uviazla v Suezskom prieplave takmer na týždeň loď Ever Given, čo narušilo celosvetový obchod. Vlani sa prevádzka v prieplave krátko zastavila kvôli ropnému tankeru, ktorý mal problémy s kormidlom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok