V Suezskom prieplave na niekoľko hodín uviazla nákladná loď, podarilo sa ju vyslobodiť

ta3 čtk
25.5.2023 07:12

Nákladnú loď Xin Hai Tong 23, ktorá skoro ráno uviazla v Suezskom prieplave, sa podarilo vyslobodiť. Píše to agentúra Reuters s odkazom na špecializovanú spoločnosť Leth Agencies, ktorá sa zaoberá lodným tranzitom v kanáli. Podľa správy kanála sa prevádzka na jednej z najvyťaženejších vodných ciest na svete obnoví po odtiahnutí plavidla.

Správca prieplavu v Egypte uviedol, že "plavebná aktivita v oboch smeroch sa vráti do normálu, akonáhle skončí proces odtiahnutia (lode)".

Podľa Leth Agencies na viac ako tri hodiny uviazla v prieplave loď Xin Hai Tong 23, ktorá pláva pod hongkonskou vlajkou. "Zostali za ňou štyri plavidlá z skorého ranného konvoja a navyše skupina lodí, ktorá mala podľa plánu vplávať do Suezského prieplavu zhruba o 06:00 (05:00 SELČ)," uviedol správca kanála. Úrad bol informovaný, že má loď problém s pohonom. Loď dlhá takmer 190 metrov vyplávala z prístavu v Saudskej Arábii a je určená na prepravu voľne loženého tovaru.

Kvôli silnému vetru v roku 2021 uviazla v Suezskom prieplave obrovská kontajnerová loď Ever Given, ktorá na šesť dní zastavila prevádzku v oboch smeroch a narušila celosvetový obchod.

Suezský prieplav je kľúčovou infraštruktúrou pre celosvetovú námornú dopravu a predstavuje najkratšiu námornú trasu medzi Áziou a Európou. Kanálom sa prepravuje tovar, ktorý sa na celosvetovom obchode podieľa asi 12 percentami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok