Surovikin skončil, píšu ruskí novinári. Zbavili ho funkcie šéfa vzdušných síl

ta3 ČTK
23.8.2023 16:56

Ruský generál Sergej Surovikin, zástupca veliteľa ruských síl nasadených na Ukrajine, bol odvolaný z funkcie veliteľa vzdušných a vesmírnych síl. Alexej Venediktov, ktorý viedol nezávislú rozhlasovú stanicu Echo Moskvy až do jej zrušenia po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, v telegrame uviedol. Ruské úrady sa k tomu nevyjadrili, poznamenala agentúra Reuters, ale s Venediktovovým vyhlásením sa stotožnili niektoré ruské nezávislé servery.

Surovikin na čas zmizol

Surovikin sa naposledy objavil na verejnosti 24. júna, keď sa podľa ruských úradov šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a jeho žoldnieri pokúsili o ozbrojenú vzburu. Zatiaľ čo Prigožin hovoril o kampani na Moskvu, Surovikin sa objavil na videu v rozpakoch a bez insígnií a vyzval šéfa Wagnera, aby sa vzdal, uviedla agentúra Reuters.

Denník New York Times po incidente uviedol, že generál o vzbure vedel vopred, a CNN uviedla, že bol tajne vysokopostaveným členom žoldnierskej skupiny. Denníky Moscow Times a Financial Times potom informovali, že generál bol v súvislosti so vzburou zadržaný. Posledné oficiálne správy o generálovom osude pochádzajú z 12. júla, keď Andrej Kartapolov, šéf obranného výboru ruského parlamentu, uviedol, že Surovikin je na dovolenke a nie je k dispozícii.

Surovikin bol zbavený funkcie veliteľa vzdušných a kozmických síl, ktorú zastával od októbra 2017, na základe dekrétu ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol Venediktov. Spravodajský server Meduza potom s odvolaním sa na novinárku Xeniju Sobčakovovú napísal, že generál bol odvolaný súkromným dekrétom 18. augusta.

Surovikin, prezývaný "generál Armagedon" pre svoju bezohľadnú taktiku pri bombardovaní sýrskych miest, velil ruským inváznym silám na Ukrajine od októbra minulého roka do januára tohto roka, keď ho na tomto poste nahradil náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Surovikin sa stal jedným z jeho zástupcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok