Záchranná akcia dopadla úspešne. Deti a učiteľov zachránili z lanovky, ktorá uviazla nad priepasťou

ta3 BBC TASR ČTK
22.8.2023 11:37

V Pakistane sa podarilo vyslobodiť všetkých šesť detí aj dvoch učiteľov, ktorí uviazli v lanovke nad priepasťou. Informovala o tom BBC. Lanovka sa nachádza vo výške najmenej 274 metrov nad zemou.

Záchranná akcia dopadla úspešne. Deti a učiteľov zachránili z lanovky, ktorá uviazla nad priepasťou
Profimedia

Vrtuľník prišiel aj odišiel

Skupina strávila vo vzduchu viac ako štyri hodiny, kým na miesto dorazil vrtuľník pakistanskej armády"Preboha, pomôžte nám," povedal telefonicky pre pakistanskú televíziu uviaznutý muž. "Situácia je taká zlá, že jedna osoba omdlela. Priletel vrtuľník, ktorý však odišiel," dodal počas záchrannej akcie.

Odvysielané zábery zachytávali armádny vrtuľník v blízkosti lanovky visiacej nad hlbokou roklinou.

Záchranu komplikoval vietor

Záchranná misia bola náročná kvôli nárazovému vetru a obavám, že lopatky rotora vrtuľníka by mohli lanovku ešte viac destabilizovať, uviedol pre agentúru Reuters jeden zo záchranárov. 

Miestny učiteľ pre portál Dawn.com uviedol, že nebezpečnú cestu do školy lanovkou denne absolvuje približne 150 ľudí, pretože v oblasti chýbajú možnosti dopravy.

Rodičia prosili o pomoc

Reportér BBC hovoril s miestnym policajtom Muhammadom Amjadom, ktorý bol na mieste činu. Ten mu povedal, že na operácii sa zúčastnili štyri vrtuľníky a potvrdil, že do oblasti sa dostali aj mechanici lanoviek. 

Mohamed tiež uviedol, že rodičia detí boli na mieste činu a vládol medzi nimi úplný chaos. Plakali a prosili administratívu, aby zachránila ich deti. Miestni obyvatelia využívajú túto lanovku už mnoho rokov.

Záchrana bola náročná

Brigádny generál na dôchodku a odborník na obranu podrobne rozpracoval zložitosť záchrannej operácie, ktorá sa odohrávala v severnom Pakistane. 

Vysoká nadmorská výška, silný vietor a krivá lanovka sťažovali záchranárom vyslobodenie ôsmich uväznených. "Je to neisté a ťažké," povedal počas akcie Tipu Sultan pre Geo News. 

Doručili im jedlo

Asistent komisára Allai Jawad Hussain pre BBC počas akcie povedal, že prebiehal pokus o vykonanie záchrannej operácie s pomocou vrtuľníkov pakistanskej armády. Komando sa až dvakrát pokúšalo dostať k lanovke pomocou lana. 

Podľa Hussaina sa v utorok ráno o 7:00 miestneho času pretrhli laná lanovky. O niečo neskôr uviaznutým ľuďom doručil z vrtuľníka vodu a ďalšie potraviny. 

Lanovka doteraz fungovala

Dedina, z ktorej osem ľudí pochádzalo, sa nazýva Jangri, zatiaľ čo škola sa nachádza v dedine Batangi. Do školy z tohto údolia to trvá dve hodiny chôdze. Preto sa miestny muž z Batgramu, ktorý je mechanik, rozhodol postaviť lanovku. 

Policajný dôstojník povedal anglickému portálu, že dostal od mestskej správy potvrdenie bez námietok a že sedačková lanovka miestne známa ako Dolly bola kontrolovaná každý mesiac. Toto tvrdenie sa však nepodarilo overiť. 

Majiteľ bol tiež na mieste činu. Ľudia zvyknú cestovať touto lanovkou, pretože cesta do Batangi im ňou trvá iba štyri minúty. V utorok ráno absolvovala už štyri jazdy do a zo školy. Pri piatom sa jej pretrhli laná, povedal policajt.

Záchrana

V oblasti fúkal silný vietor a odborníci varovali, že rotory vrtuľníka by mohli lanovku rozkývať a ohroziť cestujúcich. Neskôr záchrannú akciu pomocou vrtuľníkov prerušili, keďže sa začínalo stmievať. Zvyšné deti a učiteľov sa potom podarilo vyslobodiť pomocou provizórnej lanovky. 

Jeden z učiteľov sa telefonicky spojil s pakistanskými médiami. Deti mali údajne od 10 do 15 rokov a jedno z nich v dôsledku horúčavy a strachu upadlo do bezvedomia, uvádza spravodajská stanica BBC.

Záchranná operácia priťahovala v Pakistane obrovskú pozornosť. Mnohí Pakistanci počas dňa v televízii sledovali, ako sa záchranári spúšťajú k lanovke z vrtuľníka na lane, ale až na tretí pokus sa im večer podarilo vytiahnuť prvé dve deti.

Prvé dieťa vytiahol armádny vrtuľník, druhé vytiahli do bezpečia miestni obyvatelia pomocou zipsového lana, píše BBC. Na sociálnych sieťach kolujú videá, ktoré zachytávali odvážnu záchranu.

Takto vyzerala záchrana prvého dieťaťa:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok