Diaľničiari môžu podpísať miliónovú zákazku s Czechtollom. Nevýhodné mýto od Skytollu nadobro nekončí

dd/ta3/ČTK
22.8.2023 13:09

Správca slovenských diaľnic NDS bude môcť podpísať zmluvu s českou spoločnosťou CzechToll na poskytovanie mýtnych služieb. NDS informovala, že v tendri, ktorý CzechToll vyhral, neboli podané žiadne námietky.

Vodiči, pripravte sa na zdržanie. Kolóny sa tvoria v tuneli Sitina i na D1
TASR/Michal Svítok (Ilustračné)

Naopak, námietka bola opäť podaná v súťaži na nový mýtny systém, v ktorej NDS predtým označila za víťaza rovnako CzechToll. Slovensko plánuje vybudovať nový mýtny systém s cieľom znížiť prevádzkové náklady na výber mýta, ktorý momentálne zabezpečuje spoločnosť SkyToll. Ten, rovnako ako CzechToll, je súčasťou skupiny ITIS Holding.

Zákazky sa milióny

Tender na mýtne služby zahŕňa dodanie palubných jednotiek a ich distribúciu pre dopravcov, ako aj zabezpečenie zákazníckych miest. CzechToll predložil ponuku v hodnote 28,7 milióna eur bez DPH. Dátum podpisu zmluvy s CzechTollom NDS zatiaľ nezverejnila.

NDS tiež informovala, že v súvislosti s tendrom na vybudovanie nového mýtného systému bola podľa jej názoru podaná námietka, no bez ďalších podrobností. Toto je tretia námietka v rade týkajúca sa hodnotenia súťaže, v ktorej NDS opakovane označila za víťaza firmu CzechToll.

Zrážanie ceny

Okrem CzechTollu sa na túto zákazku uchádzajú aj ďalší dvaja záujemcovia, medzi nimi aj konzorcium, v ktorom je jihlavská spoločnosť Optokon. CzechToll predložil ponuku vo výške 13,7 milióna eur bez DPH, čo predstavuje približne tretinu pôvodne odhadovanej hodnoty zákazky.

Slovensko očakáva významné zníženie prevádzkových nákladov na výber mýta s príchodom nového mýtneho systému a plánovaným zavedením európskej služby elektronického mýta (EETS), ktorá umožní platbu mýta v niekoľkých krajinách na základe jednej palubnej jednotky a zmluvy s jedným poskytovateľom EETS.

Tendre s najvyššou cenovkou

SkyToll v minulosti vyhral tendre s najvyššou cenou, keďže v súťaži zostal sám po vylúčení ostatných uchádzačov. Najvyšší kontrolný úrad v minulosti upozornil, že takmer polovica získaného mýta na Slovensku v preskúmanom období išla na účet SkyTollu vo forme odmeny. SkyToll v minulom týždni v stanovisku odmietol obvinenia, že jeho služby v krajine sú predražené. Zmluva so štátom mala pôvodne skončiť minulý rok, no štát ju predĺžil, pretože ešte neukončil tender na nový mýtny systém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok