Bojisko nie je pre každého. Ukrajine chýbajú vojaci, nie všetci muži sa hrdinsky hrnú na front

ta3/Kristína Górová, BBC
23.8.2023 05:45

Rusko vo februári minulého roka podniklo inváziu na Ukrajinu. Z bežných občanov sa tak zo dňa na deň stali vojaci, ktorí bránia svoju krajinu. U našich východných susedov však ostáva mnoho mužov, ktorí sa frontu vyhýbajú.

Rusko previezlo ukrajinských vojnových zajatcov do Maďarska. Vojaci pochádzajú zo Zakarpatskej oblasti
TASR/AP

Dobrovoľníci nestačia

Ukrajina má problém uspokojiť svoj dopyt po vojakoch. Dobrovoľníci nestačia. Krajina neustále potrebuje nahradiť desiatky tisíc padlých alebo zranených vojakov. A mnohí ďalší sú po 18 mesiacoch bojov proti ruskej invázii vyčerpaní, píše BBC.

Niektorí muži napriek tomu bojovať nechcú. Tisíce z nich opustili krajinu, niekedy po podplatení úradníkov. Ďalší nachádzajú rôzne spôsoby, ako sa vyhnúť náborovým dôstojníkom, ktorí sú obviňovaní z čoraz tvrdšej taktiky.

"Systém je veľmi zastaraný," hovorí Yehor. Videl, ako jeho otec po bojoch so sovietskou armádou v Afganistane trpel psychickými problémami. To je dôvod, prečo nechce bojovať. Redakciu BBC požiadal, aby nepoužívala jeho skutočné meno a chránila jeho identitu.

Alternatíva k vojenčine

Pred ruskou inváziou zvyčajne mužom, ktorí nechceli absolvovať vojenskú službu, ponúkali alternatívu - napríklad prácu v poľnohospodárstve alebo v sociálnych službách. Minulý rok táto možnosť zmizla so začiatkom vojnového stavu. Yehor si ale myslí, že by mala byť stále k dispozícii.

"Každá situácia je individuálna," tvrdí Yehor. "To, že je v ústave napísané, že všetci občania mužského pohlavia musia bojovať, podľa mňa nezodpovedá dnešným hodnotám," dodal.

Nedávno ho poslali do náborového centra po tom, ako ho v Kyjeve zastavila polícia a obvinila ho, že sa vyhýba odvodu. Nakoniec mu po obhajobe, že má problémy s chrbticou, dovolili odísť domov. Obáva sa, že nabudúce ho už nepustia.

Existujú výnimky vojenskej služby, vrátane zlého zdravotného stavu, starostlivosti o zraniteľnú osobu či rodiča samoživiteľa. Ale osobám usvedčeným z vyhýbania sa odvodu do armády hrozia pokuty, prípadne až tri roky väzenia.

"Každý by mal mať možnosť prispieť do tejto vojny, ak sa zohľadní jeho situácia," hovorí Yehor. "Je mi ľúto ľudí, ktorí sú v prvej línii, napriek tomu nemám pacifistickú alternatívu," tvrdí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok