Prigožin po viac ako dvoch mesiacoch vystúpil pred kamerou. Zrejme sa nachádza v Afrike

ta3 ČTK
22.8.2023 08:11

Šéf ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok na sociálnych sieťach zverejnil prvé video od konca júna, keď sa spolu so svojimi žoldniermi pokúsil o ozbrojenú vzburu.

Všetko tak, ako máme radi

Na záberoch stojí v púštnej krajine v maskáčoch a so zbraňou v ruke. Agentúry Reuters a AP uviedli, že sa im video nepodarilo overiť, podľa Prigožinovho komentára a príspevkov na proruských kanáloch na Telegrame sa ale zdá, že je šéf Vagnerovcov na africkom kontinente.

"Teplota plus 50 (stupňov Celzia), všetko tak, ako máme radi. Vagnerova skupina vykonáva prieskumné a pátracie operácie. Robí na všetkých kontinentoch Rusko ešte väčším a Afriku ešte slobodnejšou," hovorí na zázname Prigožin a dodáva, že jeho žoldnieri sú nočnou morou pre extrémistické skupiny "Islamský štát a Al-Káidu a ďalších zločincov".

Vagnerovci plnia úlohy

Vagnerovci tiež podľa Prigožina "plnia úlohy, ktoré im boli stanovené" a verbuje do svojich radov nových bojovníkov. Video je doplnené o telefónne číslo.

Osud Vagnerovej skupiny a jej šéfa je podľa Reuters nejasný od chvíle, keď koncom júna viedol krátku vzburu proti ruskému ministerstvu obrany. Kremeľ po bleskovej akcii, ktorá zahŕňala ťaženie na Moskvu, vyhlásil, že Prigožin a niektorí jeho žoldnieri - ktorí sa zúčastnili niektorých z najzúrivejších bitiek vojny na Ukrajine - odídu do Bieloruska, kde mali podľa predpokladov cvičiť bieloruskú armádu.

Vagnerovci sú aktívni v Mali a agentúra AP skôr s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že o ich pomoc požiadala vojenská junta v Nigeri, ktorá sa tam pri prevrate nedávno chopila moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok