Vagnerovci mu amputovali ruky, rany však nezašili. Prežil vďaka pomoci spolubojovníkov

ta3/Samuel Drozda, Ukrainska Pravda
15.8.2023 12:25

Ukrajinskému vojakovi Iliovi Mychalčukovi, ktorého ruské jednotky zajali pri meste Bachmut, Rusi v tmavej pivnici amputovali ruky bez toho, aby mu na rany dali stehy. Informuje o tom portál Ukrainska Pravda, ktorý správu prevzal od webu The Washington Post.

Vagnerovci mu amputovali ruky, rany však nezašili. Prežil vďaka pomoci spolubojovníkov
The Washington Post

Na pospas Vagnerovcov

Ukrajinský vojak porozprával príbeh o tom, ako vo februári 2023 žoldnieri zo súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner zasiahli konvoj ukrajinských vojenských obrnených vozidiel. Protitanková strela prerazila Mychalčukovo vozidlo. Sám si musel stiahnuť škrtidlo na zmrzačených končatinách: pravú ruku mal pokrytú kúskami porezaného mäsa a ľavú ruku mu porezali črepiny. O niekoľko minút neskôr sa Rusi priblížili a strelili ho do nôh.

Vagnerovci odstránili Mychalčukovi škrtidlá a nahradili ich hrubými gumenými rúrkami, ktoré zviazali do pevných uzlov, ktoré sa nedali rozviazať. Neskôr ho previezli na iné miesto, kde ho umiestnili do tmavej, zle vetranej pivnice.

Zbytočný zákrok?

Mykhalčuk sa domnieva, že jeho ľavá ruka mohla byť zachránená, ale gumené trubice spôsobili nekrózu a sčernenie. Vagnerovci povedali, že lekársku starostlivosť poskytnú až po výsluchoch, ktoré mohli trvať niekoľko hodín. Ukrajinskému obrancovi po výsluchu podali sedatíva, a keď sa prebral, jeho ruky boli amputované. Amputované končatiny pritom neboli ani len zašité, ale iba obviazané.

Mychalčuk tvrdí, že počas niekoľkohodinových výsluchov viackrát stratil vedomie a vpichli mu neznámu látku, ktorá ho priviedla k vedomiu. Illia naznačil, že jeho hodnota pre vagnerovcov spočívala len v tom, že bol podrobený psychickému mučeniu. Po amputácii sa ho pýtali, či má rád rybolov, a povedali mu, že už nikdy nebude môcť bojovať.

Pomoc vo väzení, aj mimo

Mychalčuk vyhľadával pomoc u iných vojnových zajatcov, aby sa dostal cez uväznenie. Kúpali ho, kŕmili, strážili a rozprávali sa s ním, keď bolesť z amputácií bola príliš silná na to, aby mohol spať.

Mykhalčuka priviezli späť v rámci výmeny vojnových zajatcov 15. apríla. V súčasnosti sa lieči v Spojených štátoch, kde mu boli nasadené bionické protézy rúk v hodnote dvesto-tisíc dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok