Vrahyňu novorodencov odsúdili na doživotie. Pozostalí jej zanechali tvrdé odkazy

ta3 čtk
21.8.2023 14:19

Súd v britskom Manchestri uložil doživotný trest bez nároku na predčasné prepustenie bývalej zdravotnej sestre Lucy Letbyovej odsúdenej za vraždu siedmich novorodencov a pokus o vraždu ďalších šiestich.

Agentúry o 33-ročnej odsúdenej hovoria ako o "najhoršej vrahyni detí" v modernej histórii Británie. Prenos zo súdnej siene vysielala stanica Sky News.

Vrahyňa novorodencov

Odsúdená v júni 2015 av nasledujúcich 13 mesiacoch "premyslene, vypočítavo a ľstivo" v nemocnici v anglickom Chesteri vraždila a pokúšala sa vraždiť novorodencov, ktorí jej boli zverení do starostlivosti, uviedol v pondelok sudca James Goss. V prípade Letbyovej nenašiel žiadne poľahčujúce okolnosti. Bývalá sestra podľa Gossa neprejavila zármutok ani ľútosť nad svojimi činmi.

O Letbyovej pri vynášaní rozsudku sudca hovoril nepriamo, pretože odsúdená sa rozhodla zostať vo svojej cele a na vypočutie sa nedostavila. Rozsudku dnes predchádzalo vypočutie s rodičmi a ďalšími pozostalými po zavraždených deťoch. V súdnej sieni sa v záujme zachovania anonymity rodín o bábätkách hovorilo ako o "novorodencoch" s písmenami od A do Q.

Odkazy pozostalých

"Dúfame, že budete žiť veľmi dlhý život a každý jeho deň pretrpíte za to, čo ste spáchali", "moja rodina už na vás nikdy nepomyslí, oddnes ste pre nás ničím", "navždy si budem pamätať, ako ma pohltili pocity, keď som prvýkrát svoje dieťa zovrela v náručí" - to sú niektoré z vyhlásení, ktoré pozostalí dnes Letbyovej na súde adresovali, píše stanica BBC.

Odsúdená na príkaz sudcu Gossa dostane vo väzení ich prepisy. Britský premiér Rishi Sunak dnes Letbyovú v rozhovore so Sky News označil za "zbabelú", keď sa rozhodla na vypočutie s obeťami neprísť.

Odmieta obvinenia

Letbyová podľa zistení vyšetrovateľov deti vraždila rôznymi spôsobmi, často pri nočných smenách. Niektorým vpichovala vzduch do krvného obehu, iným inzulín, ďalším podávala otrávené mlieko a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu. Žena všetky obvinenia odmietala a úmrtie bábätiek pripisovala zlej hygiene a nedostatku pracovníkov v nemocnici.

"Niet pochýb o tom, že ste inteligentná, starostlivá a pracovitá zdravotná sestra. Tieto vlastnosti vám umožnili opakovane ubližovať nevinným bábätkám bez toho, aby ste vzbudili podozrenie ostatného personálu, aspoň na nejaký čas," poznamenal sudca Goss a dodal, že Letbyová zámerne využívala neprítomnosť kolegov a falšovala dokumenty tak, aby to pôsobilo, že mŕtve bábätká mali zdravotné problémy, ktoré zapríčinili ich smrť. 

Členovia poroty, niektorí v deň rozsudku viditeľne rozrušení, si v priebehu desať mesiacov dlhého procesu vypočuli, že Letbyová v niekoľkých prípadoch asistovala pri resuscitácii novorodencov, ktorých sama otrávila.

List s priznaním

Jedným z kľúčových dôkazov proti Letbyovej bol ručne písaný odkaz, ktorý u nej polícia našla pri zatýkaní v roku 2018. Stálo na ňom: "Schválne som ich zabila, pretože nie som dosť dobrá, aby som sa o ne starala". Zdravotná sestra sa v ňom tiež označila za "strašného" a "zlého" človeka, uvádza agentúra Reuters.

Trest doživotného odňatia slobody bez nároku na predčasné prepustenie je v britskom trestnom práve najvážnejším postihom, pripomína BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok