Väčšina Slovákov má strach zo vzniku požiarov. Toto ukazuje aktuálny prieskum

ta3 TASR
21.8.2023 13:55

Lesné požiare, ktoré v posledných týždňoch zachvátili niekoľko dovolenkových destinácií, znepokojujú 69 % obyvateľov Slovenska. Približne 65 % sa však obáva aj toho, že by podobné požiare mohli zasiahnuť aj tuzemsko. Vyplýva to z online prieskumu výskumnej agentúry NMS Market Research, ktorý sa uskutočnil od 1. do 7. augusta tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

FOTO: Čile devastujú lesné požiare, zabili už najmenej 23 ľudí
TASR/AP

Viac sa lesných požiarov na Slovensku obávajú obyvatelia, podľa ktorých za extrémne vyčíňanie prírody môže klimatická kríza. "Títo ľudia vnímajú hrozbu a dôsledky klimatickej krízy a sú si vedomí toho, že extrémne sucho a s ním spojené lesné požiare sa môžu stať bežnou realitou počas letného obdobia. V spoločnosti ich je väčšina. Stále sa však v populácii vyskytuje približne pätina obyvateľov, ktorí si nemyslia, že výkyvy v počasí a extrémne javy v prírode sú dôsledkom klimatickej krízy spôsobenej ľudskou činnosťou," priblížila Denisa Lakatošová z NMS.

Obavy z búrky 

Z rôznych príkladov vyčíňania prírody na našom území obyvateľom podľa prieskumu najviac naháňajú strach extrémne búrky. Veľké obavy z nich pociťuje 43 % populácie, mierne obavy 44 %. Štyria z desiatich obyvateľov Slovenska však priznávajú veľké obavy aj z extrémneho sucha. Na popredných priečkach príkladov vyčíňania počasia a prírody, z ktorých má populácia obavy, sa ocitlo aj krupobitie, prívalové dažde a záplavy. Najmenšie obavy pociťujú v súvislosti s hurikánmi, snehovými kalamitami či tornádami na našom území.

Výsledky z prieskumu

Prieskum ukázal, že pri výbere budúcej dovolenky bude brať do úvahy extrémne javy a vyčíňanie počasia 56 % opýtaných. Z nich 27 % bude preferovať destinácie, ktoré neboli zasiahnuté požiarmi. Nad tým, že letnú dovolenku pri mori nahradí pobytom na Slovensku alebo v susedných štátoch, uvažuje 24 % respondentov.  

"Je to dôležité zistenie predovšetkým pre cestovné kancelárie či iných sprostredkovateľov dovolenky. Tí budú musieť v budúcnosti klásť väčší dôraz na komunikáciu bezpečnosti, výhodných storno-podmienok či alternatív cestovného poistenia," doplnila Lakatošová.;

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok