Zelenskyj sľubuje odvetu za ruský útok na centrum severoukrajinského Černihiva

ta3/TASR
20.8.2023 12:16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil tvrdú odvetu za ruský raketový útok na centrum severoukrajinského mesta Černihiv, pri ktorom v sobotu zahynulo sedem ľudí a vyše sto ďalších bolo zranených.

Zelenskyj sľubuje odvetu za ruský útok na centrum severoukrajinského Černihiva
TASR/Jaroslav Novák/AP

"Som si istý, že naši vojaci odpovedia Rusku za tento teroristický útok. Reagovať (budú) hmatateľne," povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu v skorých ranných hodinách na záver návštevy Švédska.

Medzi obeťami útoku v Černihive uviedol Zelenskyj aj šesťročné dievčatko Sofiu a potvrdil, že medzi zranenými je 15 detí.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus v nedeľu informoval, že celkový počet zranených stúpol na 148.

Ukrajinské médiá uviedli, že ruská armáda zasiahla centrum Černihova balistickou raketou. Okrem univerzity dostalo zásah aj činoherné divadlo, kde sa konala výstava výrobcov dronov.

"Je mi jasné, že ich cieľom bolo vojenské podujatie, ktoré sa konalo v budove činoherného divadla," povedal úradujúci primátor  Černihiva Olexandr Lomako o výstave dronov usporiadanej v divadle. Dodal zároveň, že "Rusi, ktorí tieto rakety odpálili, a tí, ktorí im dali príkaz zasiahnuť mesto uprostred bieleho dňa, si boli vedomí, že obeťami budú väčšinou civilisti."

V rozhovore pre britskú stanicu BBC Lomako označil sobotňajší útok za teroristický čin a za vojnový zločin spáchaný na civilistoch.

Černihivská radnica vyhlásila v meste trojdňový smútok na pamiatku obetí sobotňajšieho útoku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok