Útok na Černihiv na severe Ukrajiny: Sedem mŕtvych, vyše stovka zranených

ta3/TASR
19.8.2023 14:11

Na sedem stúpol počet obetí sobotného ruského raketového útoku na mesto Černihiv na severe Ukrajiny, zranenia utrpelo 110 ľudí. Uviedol to dočasný starosta Černihivu Olexandr Lomako, informuje agentúra AFP.

"Pri teroristickom útoku na centrum Černihivu utrpelo zranenia 117 ľudí, sedem z nich zahynulo," napísal Lomako v príspevku na platforme Telegram. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus uviedol, že medzi obeťami je aj dieťa.

Útok na Černihiv odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spresnil, že ruská armáda zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity. "Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty," uviedol na sociálnej sieti po príchode do Švédska.

Výstava výrobcov dronov

BBC dodala, že v budove divadla sa práve konala výstava výrobcov dronov. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus predtým informoval, že centrum mesta bolo pravdepodobne zasiahnuté balistickou raketou. Ľudí vyzval, aby "zostali v úkrytoch". V celej oblasti bol vyhlásený letecký poplach. Velenie ukrajinských vzdušných síl varovalo, že ruská armáda by mohla do útokov nasadiť drony.

Černihiv leží približne 150 kilometrov severne od Kyjeva smerom k hraniciam s Bieloruskom. Ruské jednotky do tohto mesta vstúpili, keď 24. februára 2022 vtrhli na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane toho z Bieloruska. Ukrajinské jednotky potom nepriateľských vojakov vytlačili. Odvtedy bol sever Ukrajiny bol do značnej miery ušetrený od prudkých bojov, aké naďalej zúria na východe a juhu.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok