Vesmírne súperenie s modulom Luna 25. Na Mesiaci by mali pristáť ruská a indická sonda

ta3/čtk
16.8.2023 18:34

Ruská lunárna sonda Luna 25 v stredu úspešne dosiahla obežnú dráhu Mesiaca, oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Informuje o tom agentúra AFP.

Vesmírne súperenie s modulom Luna 25. Na Mesiaci by mali pristáť ruská a indická sonda
TASR/AP

Moskva minulý týždeň spustila svoju prvú lunárnu misiu za uplynulých takmer 50 rokov – posledná sa konala ešte v roku 1976. Rusko sa touto misiou snaží reštartovať a prebudovať priekopnícky vesmírny program Sovietskeho zväzu.

"Prvýkrát v modernej histórii Ruska bola o 12.03 h moskovského času na obežnú dráhu Mesiaca umiestnená automatická stanica," povedal pre AFP hovorca Roskosmosu.

Sonda bude obiehať 100 kilometrov nad povrchom Mesiaca pred plánovaným pondelkovým (21. augusta) pristátím na mesačnom južnom póle. "Všetky systémy (sondy) Luna-25 fungujú normálne a komunikácia s nimi je stabilná," dodal hovorca. Kamery nainštalované na module zachytili zábery Zeme a Mesiaca z vesmíru.

Ktoré krajiny vypustili sondu?

Sondu Luna 25 vážiacu približne 800 kilogramov vyniesla do vesmíru raketa Sojuz, ktorá minulý týždeň v piatok odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska.

Ruský modul má na Mesiaci zotrvať rok, jeho úlohou bude odoberať vzorky a analyzovať mesačnú pôdu, ako aj vykonávať dlhodobý vedecký výskum.

Na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. India a Rusko chcú byť prvými krajinami, ktorým sa podarí pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Indická misia Čandraján-3 (Mesačná loď 3) odštartovala 14. júla a pokus o pristátie na Mesiaci sa očakáva okolo 23. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok