Ukrajinská armáda zneškodnila 15 zo 17 dronov vypustených zo západu Ruska

ta3/TASR
19.8.2023 10:14

Velenie ukrajinskej armády predpokladá, že drony boli do útoku na ciele na Ukrajine vyslané z Kurskej oblasti susediacej na západe s Ukrajinou.

Ukrajinská armáda zneškodnila 15 zo 17 dronov vypustených zo západu Ruska
X/@mhmiranusa

Protivzdušná obrana bola aktivovaná "v severných a centrálnych, ako aj v západných oblastiach" Ukrajiny.

Armáda sa vo svojom vyhlásení nezmienila, čo sa stalo so zvyšnými dvomi dronmi. Konštatovala len, že ruská armáda do útokov nasadila iránske útočné bezpilotné lietadlá Šahid 136/131 a ich následky sa vyhodnocujú.

Už teraz je však známe, že v západoukrajinskej Chmeľnyckej oblasti bolo v dôsledku nočného útoku poškodených 30 domov a dve ženy utrpeli zranenenia. Vyplýva to zo slov prvého námestníka šéfa regionálnej správy Serhija Ťurina. 

V Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny zaútočil dron na objekt infraštruktúry. Dron bol síce zostrelený, ale v dôsledku padajúcich trosiek vypukol požiar, ktorý následne hasiči lokalizovali. K obetiam na životoch nedošlo, informácie o rozsahu škôd sa spresňujú.      

Obe strany konfliktu - ktorý sa začal vo februári 2022 - v poslednom čase hlásia pravidelné nálety dronov zo vzduchu a z mora. Dochádza k nim v čase, keď Ukrajina podniká protiofenzívu zameranú na znovuzískanie územia okupovaného Ruskom.

Moskva okrem toho od svojho odstúpenia od tzv. obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečnú prepravu obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, zintenzívnila útoky na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru v Čiernom mori i na Dunaji.

Na frontovej línii sa ukrajinské jednotky dostali na Ruskom okupovaný východný breh Chersonskej oblasti a zaujali tam pozície. Túto informáciu v piatok potvrdil aj Ruskom dosadený gubernátor oblasti Vladimir Saľdo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok