V rámci akcie Rozuzlenie prišiel vypovedať Vladimír Pčolinský

ta3/Anna Mazreku/TASR
19.8.2023 09:49

Bývalý šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský prišiel do Žiliny vypovedať na oddelenie NAKA stred. V kauze "Rozuzlenie" je obvinený zo založenia a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Mal byť súčasťou skupiny vedenej podnikateľom Petrom Koščom, po ktorom pátra polícia.

Jeho právny zástupca Marián Bošanský očakáva, že výsluch vnesie svetlo do prípadu. Nepredpokladá, že by niekto dal súhlas so vzatím jeho klientov do väzby.

Polícia v piatok (18. 8.) vypočula aj súčasného riaditeľa tajnej služby Michala A. Policajné prezídium potvrdilo, že ho vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal z kolúzneho dôvodu. "Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie," dodala polícia.

Bošanský v sobotu ráno označil prístup vyšetrovateľa za korektný. Snaží sa podľa neho odstrániť kolúzne dôvody zadržania Michala A. v rámci 48-hodinovej lehoty. Uvedomuje si, v akej funkcii jeho klient je a chápe kolúzne dôvody zadržania. Verí však, že polícia v krátkej dobe vypočuje potrebných svedkov, prebiehať by mala podľa jeho slov konfrontácia výpovedí. Michal A. podľa slov Bošanského nezvažuje odchod z funkcie a odmieta obvinenie vo všetkých bodoch. Vidia v ňom viacero nezrovnalostí a považujú ho za nelogické.

"Vo veci M. A. aktuálne prebiehajú procesné úkony zo strany polície, osoba V. P. v týchto chvíľach vypovedá na NAKA. Po ukončení procesných úkonov polície bude so závermi oboznámený službukonajúci prokurátor ÚŠP, ktorý si vec dôkladne preštuduje a následne rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb, medzi nimi šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu. Obvinenie šéfa SIS a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok