Ukrajina dostane stíhačky F-16. USA dali Dánsku a Holandsku súhlas na predaj lietadiel

ta3 ČTK
18.8.2023 07:51

Spojené štáty schvaľujú presun dánskych a holandských stíhačiek F-16 na Ukrajinu na obranu proti ruskej agresii. Má sa tak stať po tom, ako ukrajinskí piloti absolvujú potrebný výcvik, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Rozhodnutie USA privítal na sociálnej sieti X, predtým Twitter, holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra.

Rozhodnutie bolo privítané

Washington oficiálne ubezpečil Dánsko a Holandsko, že USA urýchlia schválenie žiadosti o odovzdanie stíhačiek F-16 Ukrajine, keď budú ukrajinskí piloti vycvičení, uviedol úradník pre agentúru Reuters.

"Vítame rozhodnutie Washingtonu, ktoré otvára cestu k vyslaniu stíhačiek F-16 na Ukrajinu," napísal holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra na sociálnej sieti X, predtým Twitter, a dodal, že o tejto záležitosti sa teraz bude ďalej rokovať s európskymi partnermi.

Dánsko a Holandsko nedávno požiadali Spojené štáty o tieto záruky. USA musia schváliť presun amerických vojenských lietadiel na Ukrajinu, ktoré predtým získali ich spojenci z NATO. Lietadlá F-16 vyrába zbrojársky závod spoločnosti Lockheed Martin.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken poslal listy svojim dánskym a holandským partnerom, v ktorých ich ubezpečil, že žiadosti budú schválené, uviedol americký predstaviteľ. "Píšem, aby som vyjadril plnú podporu Spojených štátov pre transfer stíhačiek F-16 na Ukrajinu, ako aj pre výcvik ukrajinských pilotov kvalifikovanými inštruktormi," uviedol Blinken v listoch, ktorých kópiu videla agentúra Reuters.

Vycvik sa má začať

Koalícia 11 krajín mala tento mesiac začať s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 v Dánsku. Minulý mesiac vtedajší dánsky minister obrany Troels Poulsen uviedol, že Kodaň dúfa, že výsledky výcviku uvidí začiatkom budúceho roka.

Členovia NATO Dánsko a Holandsko vedú medzinárodné úsilie o výcvik pilotov a podporného personálu na obsluhu lietadiel, čo by malo v konečnom dôsledku viesť k presunu lietadiel F-16 na Ukrajinu, aby sa mohli použiť vo vojne s Ruskom.

Holandský premiér Mark Rutte, ktorého vláda je v súčasnosti v demisii, v máji uviedol, že Holandsko vážne uvažuje o poskytnutí stíhačiek F-16 Ukrajine, pretože v súčasnosti ich vyraďuje z výzbroje. Holandsko má v súčasnosti 24 operačných stíhačiek F-16, ktoré budú podľa ministerstva obrany vyradené do polovice budúceho roka. K dispozícii je ďalších 18 stíhačiek, z ktorých 12 bolo predbežne predaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok