Tento rok nebudeme mať k dispozícii stíhačky F-16, uviedli vzdušné sily Ukrajiny

ta3 TASR
17.8.2023 11:03

Ukrajina nebude môcť túto jeseň a zimu používať americké stíhačky F-16, vyhlásil v stredu večer hovorca vzdušných síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Informuje agentúra Reuters.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Západ váha

"Už teraz je jasné, že nebudeme schopní Ukrajinu túto jeseň a zimu brániť bojovými stíhačkami F-16," uviedol Ihnat. Ukrajina opakovane vyzýva svojich západných spojencov na to, aby jej dodali stíhačky F-16. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by to bol jasný signál, že invázia Ruska na Ukrajinu skončí porážkou.

Americký prezident Joe Biden v máji schválil výcvikové programy na pilotovanie stíhačiek F-16 pre ukrajinských pilotov. Zatiaľ však nebol stanovený nijaký časový rámec pre dodanie týchto stíhačiek Ukrajine.

"Mali sme veľké nádeje, že sa tieto lietadlá stanú súčasťou vzdušnej obrany schopnej ochrániť nás pred ruským raketovým a dronovým terorizmom," povedal Ihnat.

Západ uvádza, že chce pomôcť Ukrajine poraziť Rusko, no trvá na tom, že nechce vyvolať priamu konfrontáciu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok