FOTO/VIDEO: Rýchlo šíriaci sa oheň na severe Kanady nevedia zastaviť. V meste Yellowknife začala evakuácia

ta3/čtk, reuters
17.8.2023 21:51

Severom Kanady sa ďalej rýchlo šíria lesné požiare. Úrady vyzvali obyvateľov mesta Yellowknife, ktoré je s 20 000 obyvateľmi centrom teritória Severozápadného územia, aby začali s evakuáciou. Ľudia majú z mesta odísť do piatkového poludnia miestneho času, uviedla vo štvrtok kanadská verejnoprávna stanica CBC.

FOTO/VIDEO: Rýchlo šíriaci sa oheň na severe Kanady nevedia zastaviť. V meste Yellowknife začala evakuácia
TASR/AP

"Oheň teraz predstavuje reálne ohrozenie mesta," uviedol v noci na dnešok predstaviteľ miestnej správy Shane Thompson. Evakuácia by mala byť postupná a pokojná, dodal Thompson na tlačovej konferencii. Zástupca miestnych hasičov podľa agentúry Reuters dnes uviedol, že Severozápadné teritóriá čakajú ťažké dni, pretože silný vietor poženie lesný požiar smerom k mestu.

Príkaz na evakuáciu sa týka aj mesta Dettah a diaľnice číslo 4 známej ako Ingraham trail, ktorá vedie od mesta Yellowknife na východ. Plamene sú aktuálne asi 17 kilometrov od mesta ak okraju Yellowknife by sa mohli dostať počas víkendu.

Evakuácia do piatka

Krátko po pol jedenástej dopoludnia miestneho času (po 19:30 SELČ) stanica CBC informovala, že cesty vedúce z Yellowknife na západ a potom na juh smerom k Fort Providence sú už voľnejšie. V stredu večer sa však z Yellowknife tiahla dlhá kolóna, ktorá sa za štyri hodiny posunula iba o 30 kilometrov. Ľudia by sa podľa Thompsona mali vydať juhozápadne smerom k provincii Alberta. Pokiaľ môžu, majú k ceste využiť svoje autá, úrady sľúbili zaistiť dostatok pohonných hmôt.

Pre tých, ktorí potrebujú s evakuáciou pomôcť, zabezpečia úrady prepravu civilnými aj vojenskými lietadlami. Na mieste už pomáha armáda s hasením plameňov aj s evakuáciami. Ľudia si majú nájsť aj vlastné ubytovanie, pre tých, ktorí nebudú mať kde zostať, je pripravená trojica evakuačných centier v susednej Alberte, najbližšia je však od Yellowknife vzdialená 1100 kilometrov v malom meste Valleyview.

Kanada zažíva najhoršiu sezónu lesných požiarov v histórii, v celej krajine horí viac ako 1000 aktívnych požiarov, z toho 230 v Severozápadnom území, uvádza Reuters.

Dym z tohtoročných požiarov spôsobil, že vzduch je nezdravý na dýchanie v celej Kanade a oblastiach Spojených štátov, čo si vyžiadalo varovania a odporúčania, aby ľudia obmedzili svoj čas vonku alebo nosili masky, píše reuters. Pri požiaroch z tohto týždňa vystavil kanadský vládny index zdravia ovzdušia Yellowknife a Fort Smith „veľmi vysokému riziku“ a Winnipeg, hlavné mesto Manitoby 1700 km (1060 míľ) na juhovýchod, „vysokému riziku“.

Začiatkom tejto sezóny požiarov úrady vydali varovanie pred kvalitou ovzdušia pre hlavné mesto Kanady Ottawa a finančné hlavné mesto Toronto. V USA boli vydané výstrahy týkajúce sa kvality ovzdušia pre časti stredozápadu, východného pobrežia a južného pobrežia vrátane New Yorku, Washingtonu a Chicaga.

Aká je príčina požiaru?

K počtu a intenzite tohtoročných požiarov prispelo sucho, pričom vysoké teploty situáciu ešte zhoršili. Veľká časť Kanady zažila abnormálne suché - alebo horšie - podmienky.

Atlantickú Kanadu túto zimu spadlo málo snehu, po ktorom nasledovala mimoriadne suchá jar.

Predpokladá sa, že väčšina požiarov bola náhodne spôsobená ľudskou činnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok