Česká armáda modernizuje. Od USA si prevzala prvé vrtuľníky, tie sovietske možno daruje Ukrajine

ta3 TASR
17.8.2023 15:36

Česká armáda si vo štvrtok oficiálne prevzala prvý skompletizovaný vrtuľník Viper od Spojených štátov. V noci tiež do Česka dorazila ďalšia zásielka s prvým viacúčelovým vrtuľníkom Venom a s tretím Viperom. Česká ministerka obrany Jana Černochová naznačila, že vyradené sovietske stroje Mi-24 zrejme pošlú na Ukrajinu.

Česká armáda modernizuje. Od USA si prevzala prvé vrtuľníky, tie sovietske možno daruje Ukrajine
TASR/AP (Ilu.)

Zvyšné prídu budúci rok

Nová technika je podľa Černochovej významná pre modernizáciu českej armády a zníženie závislosti na sovietskych strojoch. Ministerka zdôraznila, že sovietske Mi-24 boli kvalitné stroje, ktoré českej armáde slúžili 45 rokov. Zvyšné vrtuľníky Venom a Viper by mali Spojené štáty dodať Česku do konca roka 2024.

Vyradené sovietske Mi-24 pošle ČR zrejme na Ukrajinu. "Svojmu účelu budú určite slúžiť niekde ďalej a pevne verím, že na obranu aj nášho regiónu a ČR," povedala Černochová. "Určite pre tieto vrtuľníky nájdeme využitie. A to je všetko, čo vám k tomu poviem, lebo viete, že dodávky na Ukrajinu zásadne nekomentujem," dodala.

Mali sme ich mať aj my

Vrtuľníky Viper by malo od Spojených štátov získať aj Slovensko. Podľa náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Karla Řehku je to pre Česko dobrá správa. "Sú to naši blízki spojenci, navyše je tu geografická blízkosť – môžeme sa navzájom podporovať pri výcviku, pri výmene skúseností či zdieľať trenažérovú techniku. Pre nás je určite dobrá správa, ak ďalší naši blízki spojenci budú mať podobný typ techniky," vysvetlil Řehka.

Česko si od Spojených štátov kúpilo dvanásť nových vrtuľníkov systému H-1, z toho osem viacúčelových typu Venom a štyri bojové typu Viper. Celkovo ich bude 20, z každého typu po desať kusov. Spojené štáty sa rozhodli Česku darovať osem zmodernizovaných strojov navyše ako ocenenie za jeho pomoc Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok