Obranná dohoda s USA je kľúčovým úspechom, mali sme ju mať už dávno, povedal Fiala

ta3 TASR
16.8.2023 13:53

Český premiér Petr Fiala v stredu pripojil posledný podpis na dohodu o obrannej spolupráci medzi ČR a Spojenými štátmi (DCA). Na sociálnej sieti X uviedol, že tým dokončil jej ratifikačný proces.

Obranná dohoda s USA je kľúčovým úspechom, mali sme ju mať už dávno, povedal Fiala
TASR/AP

Prehĺbenie vzťahov

"Dojednanie DCA je kľúčovým úspechom, mali sme ju mať už dávno. Prehlbuje naše vzťahy s USA a jej význam je dobre vidieť na tom, že krajiny, ktoré do NATO pristupujú tento rok, už súbežne s tým vyjednávajú aj o bilaterálnej dohode s Washingtonom," povedal český premiér.

Podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej ide o historický okamih, ktorým ČR získa ďalšie bezpečnostné záruky. "Som rada, že ratifikačný proces je dneškom zavŕšený. Dohoda prispeje k väčšej bezpečnosti ČR, pretože transatlantická spolupráca je základom kolektívnej obrany krajín NATO," pripomenula ministerka. Tá dohodu podpísala v máji vo Washingtone.

Jediný člen NATO

Zmluva začne platiť 30 dní po potvrdzujúcej nóte zo strany Spojených štátov. Český Úrad vlády tiež pripomenul, že ČR bola jediným členom NATO v strednej a východnej Európe, ktorá túto bilaterálnu zmluvu nemala.

DCA podľa šéfky českého rezortu obrany umožní zintenzívniť praktickú spoluprácu medzi českými a americkými ozbrojenými silami pri zaisťovaní obrany východného krídla NATO. Zlepší sa aj spolupráca v logistickej podpore spojeneckých vojenských aktivít, posilňovaní vojenskej infraštruktúry, vo vojenskom vzdelávaní a spoločnom výcviku. Naopak zmluva nezakladá právo na rozmiestnenie jadrových zbraní na území ČR a ani neumožňuje výstavbu amerických vojenských základní na českom území, ako tvrdili niektoré dezinformačné médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok