Ukrajina pravdepodobne získa stíhačky od NATO, ale rozhodnutie ešte nepadlo, povedal Stoltenberg

ta3 ČTK
17.8.2023 14:38

Ukrajina pravdepodobne dostane moderné stíhačky od krajín NATO, ale konečné rozhodnutie ešte nepadlo, povedal dnes v Nórsku šéf NATO Jens Stoltenberg. Uviedol, že aliancia nezaznamenala žiadne zmeny týkajúce sa ruských jadrových síl a nie je dôvod meniť svoj súčasný prístup.

Stoltenberg vyzval Južnú Kóreu, aby zintenzívnila vojenskú podporu Ukrajiny. Žiada ju o vyvážanie zbraní
TASR/AP

O rokovaniach rozhodne Kyjev

Stoltenberg sa dnes v juhonórskom Arendale zúčastnil na diskusii, ktorú moderoval známy nórsky novinár Harald Stanghell a ktorá sa týkala najmä vojny na Ukrajine. Šéf NATO zdôraznil, že aliancia je naďalej pevne presvedčená, že o začatí akýchkoľvek rokovaní o ukončení konfliktu s Ruskom musí rozhodnúť Kyjev, ktorý tiež určuje podmienky. Podľa VG tak Stoltenberg nepriamo reagoval na kontroverzné vyjadrenia šéfa svojej kancelárie Stiana Jenssena, ktorý v utorok naznačil možnosť, že Ukrajina by sa mohla vzdať časti svojho územia výmenou za členstvo v NATO. Jenssen sa neskôr za svoj výrok ospravedlnil.

"Náš postoj, postoj NATO, sa nezmenil. Bolo o nej rozhodnuté na júlovom samite. Ukrajina má silnú podporu, aby vojensky bránila svoju suverenitu a územnú celistvosť," citoval Stoltenberga denník Aftenposten.

Nukleárna eskalácia je nepravdepodobná

"Nezaznamenali sme žiadne zmeny týkajúce sa ich (ruských) jadrových síl, ktoré by nás nútili urobiť zmeny týkajúce sa našich síl," povedal Stoltenberg. "Netreba sa obávať, ale musíme byť pripravení," odpovedal na otázku, či sa ľudia majú obávať eskalácie rusko-ukrajinského konfliktu, v ktorom Západ podporuje Ukrajinu, do jadrovej vojny.

Dodávky zbraní bojujúcej Ukrajine môžu pomôcť súčasnej ukrajinskej ofenzíve a "je celkom možné", že tieto dodávky budú zahŕňať moderné stíhačky, povedal šéf aliancie.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat dnes podľa BBC priznal, že Ukrajina nebude mať na jeseň ani v zime stíhačky F-16 západnej výroby. Výcvik Ukrajincov na lietadlách americkej výroby sa ešte nezačal, ale Kyjevu ponúka výcvik Dánsko a Rumunsko s podporou ďalších krajín vrátane Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok