Poznáme mená osôb, ktoré obvinila NAKA. Mali mariť vyšetrovania trestných činov

ta3/TASR
17.8.2023 14:07

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní.

Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter Košč, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, príslušník SIS Michal Aláč, bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský a bývalý príslušník SIS Martin Ciriak, ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti, Jozef Khandl a Michal Višváder, boli zadržaní ako podozriví.

Unesená polícia

Snahu účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu vyšetrovateľov NAKA a spochybniť vyšetrovanie kauzy Očistec vyšetrovala pôvodne skupina okolo Jána Čurillu. Ako priblížil Hamran, trestné konanie zastavil generálny prokurátor. Prípad prevzala iná skupinka zo zložky Stred NAKA. "Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami," komentoval Hamran. Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022.

Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra Pčolinského aj príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.

Kľúčové osoby na dovolenke

Polícii sa nepodarilo zadržať všetky osoby, ktoré mala v úmysle. Ako načrtol Hamran, niektoré kľúčové osoby sú na dovolenke, niektoré už komunikujú s políciou, jedna osoba nekomunikuje, je stratená a dohľadáva sa. Zadržaní boli obvinený Martin Ciriak a dvaja podozriví policajti Michal Višváder a Jozef Khandl. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko doplnil, že neboli použití kukláči ani donucovacie prostriedky.

Policajný prezident poukázal tiež na rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má päť zväzkov, 1200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh. Upozornil tiež, že trestné konania sa začali ešte v októbri 2021 a druhé v apríli 2022. Odmietol tak, že ide o manipuláciu konaní pred voľbami.

Celú prezentáciu Policajného zboru nájdete nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok