Zomrel ruský generál Gennadij Valerijevič Židko. Istý čas velil invázii na Ukrajinu

ta3/TASR
17.8.2023 08:54

V Rusku zomrel po dlhej chorobe generálplukovník, ktorý krátko velil invázii Ruska na Ukrajinu, oznámil v stredu gubernátor ruského Chabarovského kraja Michail Degťariov. Informuje o tom Sky News.

Zomrel ruský generál Gennadij Valerijevič Židko. Istý čas velil invázii na Ukrajinu
Profimedia

"Po dlhej chorobe zomrel v Moskve Hrdina Ruska, generálplukovník Gennadij Valerijevič Židko. Mal som šťastie tohto človeka poznať," uviedol Degťariov na sociálnej sieti Telegram. Židko mal 57 rokov.

Podľa Sky News prevzal Židko velenie nad tzv. špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine vlani koncom mája, keď postup ruskej armády na Ukrajine už začínal stagnovať.

Velenie prevzal od generála Dvornikova

Židkovo krátke pôsobenie na čele invázie však bolo neisté. V prvých týždňoch jeho velenia sa mu poradilo dosiahnuť niekoľko úspechov, no neskôr bol degradovaný na veliteľa vojenského okruhu, uviedlo denník The Washington Post. V októbri bolo potom verejne oznámené, že Židko bol bez udania dôvodu stiahnutý z operácií na Ukrajine. Velenie invázie následne prevzal generál Sergej Surovikin.

Židko predtým velil aj ruským operáciám v Sýrii, začo si v roku 2017 vyslúžil najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok