Kto nahradí Putina, keď skončí vo funkcii? Do úvahy prichádza ruský Darth Vader

ta3/Patrik Mindžák
14.8.2023 05:45

Ruský prezident Vladimír Putin má okolo seba značné množstvo oligarchov, ktorí k svojmu majetku a moci prišli najmä vďaka nemu. Jedným z nich je aj Igor Sečin. Ten viac ako desať rokov, de facto, ovláda ruský ropný priemysel ako šéf pološtátneho podniku Rosnefť.

Kto nahradí Putina, keď skončí vo funkcii? Do úvahy prichádza ruský Darth Vader
Twitter/Igor Sushko

Zahraniční pozorovatelia ho navyše označujú ako Putinovu pravú ruku s mimoriadne zlomyseľnou a drsnou povahou. Tomu zodpovedá aj jeho prezývka "Darth Vader". A práve Sečin môže byť človekom, ktorého si Putin pripravuje ako svojho nástupcu, upozorňuje český portál CNN Prima News.

Putina už zastupoval

Sečin sa s Putinom pozná už zhruba tridsať rokov. Začal pre neho pracovať už v čase, keď terajší ruský prezident pôsobil v administratíve Petrohradu. Neskôr Sečin dosiahol aj na post vicepremiéra ruskej vlády. Posledné roky je však známy primárne ako riaditeľ najväčšej ropnej spoločnosti v krajine Rosnefť, ktorú spolovice vlastní štát.

Jeho pôsobenie na čele tejto spoločnosti, ktorej šéfuje od roku 2012, aktuálne rozoberajú členovia tímu opozičníka Alexeja Navaľného. Na paškál si vzali najmä to, k akému bohatstvu prišiel Sečin vďaka pôsobeniu v spoločnosti Rosnefť.

"Všetok jeho luxus, jachty, päťposchodové byty a obrovské sídla boli zhotovené na účet Rosnefťu. Na účet spoločnosti, v ktorej polovicu akcií vlastní štát, teda všetkých ruských občanov," hovorí vo videu Sergej Ježov, jeden z členov Navaľného tímu. Dodáva, že "čím viac dostane Sečin, tým menej zostane na platy učiteľov, opravy ciest alebo nákup liekov pre chorých".

Muž, ktorý sa nazýva "Darth Vader" ruskej politiky, si z toho však príliš veľkú hlavu robiť nemusí. Je Putinovým spojencom a vládca Kremľa nad ním drží ochrannú ruku. A nielen to. Už mesiace sa hovorí o tom, že by to mohol byť práve Sečin, kto by po Putinovi mohol v Rusku prevziať moc. 

Britský denník Daily Express uvádza, že si túto rolu už krátko vyskúšal počas mája či júna minulého roka, pretože Putin musel podstúpiť lekársky zákrok, po ktorom bol krátko neschopný vykonávať funkciu.

Je príliš agresívny

Podobne ako Putin, aj Sečin má zaujímavú skúsenosť ešte zo sovietskej KGB. Ešte v dobách ZSSR pôsobil ako tlmočník v juhoafrickom Mozambiku, pretože okrem ďalších jazykov ovláda aj portugalčinu. Navyše má mať aj naďalej podstatný vplyv v FSB – nástupníckej tajnej službe po KGB.

Podľa britského denníka The Guardian ho teda nenazývajú iba "Darth Vader", ale aj "najstrašidelnejší muž na Zemi". Americkí diplomati mu dali aj prezývku "Šedá eminencia Kremľa".

Sečin tak už roky patrí do Putinovho najužšieho kruhu spojencov a priateľov. Objavujú sa však aj hlasy, ktoré hovoria, že úloha prezidenta Ruskej federácie je pre Sečina nedosiahnuteľná, píše portál cnn.iprima.cz.

"Vo svojej práci je až príliš agresívny. Ľudia vo vláde ho nemajú radi. Putin to vie a robí si z toho srandu. Popravde neviem, či ho Putin má rád osobne, ale rozhodne má rád jeho efektivitu v rôznych oblastiach," opisoval pre denník The Financial Times v roku 2018 anonymný zdroj zo spoločnosti Rosnefť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok