Aj prasknuté okno môže predstavovať nebezpečenstvo. Prečo musel Boeing 747 vypustiť tony paliva nad Českom?

ta3/čtk
16.8.2023 18:04

Nákladný Boeing 747 sa musel čoskoro po štarte z letiska v saskom Lipsku vrátiť kvôli prasknutému oknu. Lietadlo spoločnosti Atlas Air malo v pondelok namierené do Tokia.

Aj prasknuté okno môže predstavovať nebezpečenstvo. Prečo musel Boeing 747 vypustiť tony paliva nad Českom?
TASR/Štefan Puškáš (ilu)

"Pilot hlásil v pondelok večer 'broken window', teda rozbité okno. To môže viesť k poklesu tlaku. Preto boli uplatnené všetky bezpečnostné opatrenia podľa protokolu," povedala hovorkyňa DFS. Služba nespresnila, ktoré okno bolo postihnuté a čím bolo poškodenie spôsobené.

Musel vypustiť tony paliva

Širokotrupý stroj známy aj pod označením Jumbo Jet sa musel rýchlo vrátiť a pred pristávacím manévrom sa zbaviť leteckého petroleja. Kvôli diaľkovému letu mal totiž plné nádrže a na predčasné pristátie bol príliš ťažký. Nad Českom tak vypustil 110 ton paliva.

Takzvaný "fuel dumping", teda upúšťanie paliva za letu, je povolený len v núdzových situáciách. Večerné pristátie v Lipsku bolo našťastie bezproblémové, povedal podľa Bildu hovorca letiska Uwe Schuhart. Dopady vypustenia paliva na ľudí a životné prostredie hodnotí nemecký Spolkový úrad pre životné prostredie (UBA) ako nie kritické, uviedol Bild.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok