Nemecko je bližšie k legálnej marihuane. Pôžitkári budú môcť vlastniť až 25 gramov

ta3 ČTK
16.8.2023 15:27

Nemecká vláda urobila prvý krok k výraznej legalizácii konope. Podľa návrhu zákona, ktorý schválil kabinet kancelára Olafa Scholza, budú môcť osoby staršie ako 18 rokov vlastniť až 25 gramov a pestovať tri rastliny konope pre vlastnú potrebu. Návrh ešte prerokuje parlament a podľa ministerstva zdravotníctva by mohol vstúpiť do platnosti do konca tohto roka. Minister zdravotníctva Karl Lauterbach predpokladá v ďalšej fáze legalizáciu predaja marihuany a plánuje na jeseň predložiť príslušný návrh zákona.

Nemecko je bližšie k legálnej marihuane. Pôžitkári budú môcť vlastniť až 25 gramov
TASR/AP, Canva

Liberalizácia je bezpečnosť

"Liberalizáciou marihuany nechceme zvýšiť jej spotrebu, chceme ju znížiť a urobiť ju bezpečnou," povedal Lauterbach na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že uvoľnenie pravidiel pôjde ruka v ruke s preventívnymi programami. Zároveň uviedol, že schválený návrh zákona predstavuje významnú zmenu v nemeckej drogovej politike.

"Čelíme rastúcej drogovej kriminalite. Päťdesiat percent tejto kriminality súvisí s marihuanou," povedal Lauterbach. Čiastočná legalizácia užívania marihuany tak zníži počet prípadov, keď sa ľudia budú musieť zodpovedať z držby marihuany. Lauterbach dúfa, že tento krok zníži aj čierny trh, keďže ľudia si budú môcť v súlade so zákonom vypestovať vlastnú marihuanu.

Kluby pestovateľov

Pestovanie bude možné nielen vo vlastných záhradách a v kvetináčoch na balkónoch, ale aj v rámci klubov. Tieto združenia pestovateľov môžu mať až 500 členov, ktorí tak budú môcť každý získať až 50 gramov konope mesačne. Pre členov mladších ako 21 rokov bude mesačné množstvo obmedzené na 30 gramov. Podľa Lauterbachových plánov sa budú musieť kluby okrem pestovania venovať aj prevencii. "Chceme, aby všetci vedeli, že užívanie marihuany škodí zdraviu a môže viesť napríklad k psychickým poruchám," povedal. Dodal, že ústredným bodom liberalizácie je ochrana detí a mládeže.

Návrh zákona však čelí kritike aj zo strany federálnych štátov. Saský minister vnútra Armin Schuster sa obáva, že liberalizácia bude znamenať stratu kontroly. Schuster tiež poukázal na to, že Sasko je už teraz postihnuté obchodovaním s drogami vzhľadom na susedstvo s Českou republikou. Česká republika je v Nemecku považovaná za jednu z krajín, z ktorých do krajiny prúdia drogy vrátane tvrdých drog.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok