Hviezdy NHL okúsia trenčiansky ľad. Aj títo velikáni prídu na Hossov rozlúčkový zápas

Rozlúčkový zápas Mariána Hossu s kariérou pod názvom Goodbye Game 81 bude mať aj atraktívny sprievodný program. Trenčín bude 18. augusta dejiskom súťaží a zábavy, ale predovšetkým skvelej exhibície, ktorá dá definitívnu bodku za kariérou jedného z najúspešnejších útočníkov v slovenskej hokejovej histórii. Vybrali sme niekoľko hokejistov, ktorých kariéru a spojitosť s Hossom sme priblížili, no a tí sa predstavia aj v spomínanom Trenčíne.

Hviezdy NHL okúsia trenčiansky ľad. Aj títo velikáni prídu na Hossov rozlúčkový zápas
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Daniel Alfredsson

Švéd nikdy nezískal Stanley Cup. Celú NHL kariéru bol verný Ottawe, až na tú úplne poslednú, keď zakotvil v Detroite. Nečudo, že až trinásť sezón viedol Ottawu ako kapitán.

V zámorí odohral 1 246 duelov, získal 1 157 bodov. Vo vyraďovačke bojoval v 124 súbojoch, získal rovnú stovku bodov. Na konte má dve olympijské medaily - zlatú a striebornú.

S Hossom sa stretol práve v kanadskom meste, odohrali spolu sedem sezón. V minulosti si vyskúšal trénovanie mládežníckych výberov Ottawy.

Na snímke švédsky hokejový útočník Daniel Alfredsson. Foto: Sportsnet

Nicklas Lidström

Ďalší Švéd, ktorý sa objaví na trenčianskom ľade. Bývalý obranca bol taktiež verný jednému klubu, a síce Detroitu. Neuveriteľných dvadsať sezón obliekol dres tímu z Original Six.

Celú NHL ovládol až štyrikrát, raz sa tímu titul podarilo obhájiť, posledný "svätý grál" Lidström získal v sezóne 2007/2008. Zo svetových šampionátov má zbierku všetkých medailí, prirátať musíme aj zlato z olympiády v Turíne 2006.

So slovenským hokejistom sa stretol iba počas jednej sezóny, a to rok po výhre v play -ff. Opäť sa Detroitu podarilo postúpiť až do finále, padlo však v siedmom domácom zápase proti Pittsburghu.

Na snímke švédsky hokejový obranca Nicklas Lidström. Foto: Twitter/Zack

Jonathan Toews

Kanaďan je trojnásobný víťaz najprestížnejšej ligy sveta. Tieto úspechy zaznamenal so Chicagom, kde hrával spolu s Hossom osem rokov.

Zbierka kapitána "jastrabov" nemá konca kraja. Dvakrát ovládol šampionát hráčov do 18 rokov, raz seniorský a zlatú medailu z olympijských hier mu na krk vešali v dvoch prípadoch.

Dokopy vo všetkých častiach NHL odohral 1 204 zápasov, strelil v nich 417 gólov a pridal 585 asistencií. Dokopy teda nazbieral 1 002 bodov.

Na snímke kanadský hokejový útočník Jonathan Toews. Foto: Twitter/Mary Ann Pec

Henrik Zetterberg

A do tretice Švéd, taktiež dosiahol vrchol v NHL. Jediný Stanley Cup získal v sezóne 2007/2008. Nasledujúci ročník odohral spolu so slovenskou legendou Hossom.

Zoznam jeho úspechov je poriadne dlhý. So Švédskom na svetových šampionátoch vybojoval celkovo štyri kovy, jednu zlatú i striebornú a dve bronzové medaily. Taktiež má na konte dva olympijské cenné kovy - zlatý a strieborný lesk.

V zámorí hral len za Detroit, ktorý ako kapitán viedol šesť sezón. Celkovo v klube Original Six bol od roku 2002. Pre problémy s chrbtom neoficiálne ukončil kariéru o 16 rokov neskôr, avšak kontrakt s tímom mu plynul ešte ďalšie tri roky. Vtedy sa stal oficiálne hokejistom na dôchodku.

Na snímke švédsky hokejový útočník Henrik Zetterberg. Foto: Twitter/NHL Sverige

Dustin Byfuglien

Američan v profi kariére nastúpil celkovo za tri kluby - Chicago, Atlanta a Winnipeg. Najväčší úspech zaznamenal s prvým menovaným klubom, ovládol s ním celú súťaž a to aj po boku Slováka Hossu.

Svoju krajinu reprezentoval iba na Svetovom pohári v roku 2016. Pre USA to bol neúspech, skončili až na predposlednom siedmom mieste.

V NHL nastúpil v 935 meraniach síl vrátane play-off. Podarilo sa mu v nich nazbierať 575 bodov.

Na snímke americký hokejový obranca Dustin Byfuglien. Foto: Twitter/Leon Oliver
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok