Hviezdy NHL okúsia trenčiansky ľad. Aj títo velikáni prídu na Hossov rozlúčkový zápas

ta3/Patrik Mindžák, TASR
14.8.2023 13:33

Rozlúčkový zápas Mariána Hossu s kariérou pod názvom Goodbye Game 81 bude mať aj atraktívny sprievodný program. Trenčín bude 18. augusta dejiskom súťaží a zábavy, ale predovšetkým skvelej exhibície, ktorá dá definitívnu bodku za kariérou jedného z najúspešnejších útočníkov v slovenskej hokejovej histórii. Vybrali sme niekoľko hokejistov, ktorých kariéru a spojitosť s Hossom sme priblížili, no a tí sa predstavia aj v spomínanom Trenčíne.

Hviezdy NHL okúsia trenčiansky ľad. Aj títo velikáni prídu na Hossov rozlúčkový zápas
TASR/Pavel Neubauer

Daniel Alfredsson

Švéd nikdy nezískal Stanley Cup. Celú NHL kariéru bol verný Ottawe, až na tú úplne poslednú, keď zakotvil v Detroite. Nečudo, že až trinásť sezón viedol Ottawu ako kapitán.

V zámorí odohral 1 246 duelov, získal 1 157 bodov. Vo vyraďovačke bojoval v 124 súbojoch, získal rovnú stovku bodov. Na konte má dve olympijské medaily - zlatú a striebornú.

S Hossom sa stretol práve v kanadskom meste, odohrali spolu sedem sezón. V minulosti si vyskúšal trénovanie mládežníckych výberov Ottawy.

Na snímke švédsky hokejový útočník Daniel Alfredsson. Sportsnet

Nicklas Lidström

Ďalší Švéd, ktorý sa objaví na trenčianskom ľade. Bývalý obranca bol taktiež verný jednému klubu, a síce Detroitu. Neuveriteľných dvadsať sezón obliekol dres tímu z Original Six.

Celú NHL ovládol až štyrikrát, raz sa tímu titul podarilo obhájiť, posledný "svätý grál" Lidström získal v sezóne 2007/2008. Zo svetových šampionátov má zbierku všetkých medailí, prirátať musíme aj zlato z olympiády v Turíne 2006.

So slovenským hokejistom sa stretol iba počas jednej sezóny, a to rok po výhre v play -ff. Opäť sa Detroitu podarilo postúpiť až do finále, padlo však v siedmom domácom zápase proti Pittsburghu.

Na snímke švédsky hokejový obranca Nicklas Lidström. Twitter/Zack

Jonathan Toews

Kanaďan je trojnásobný víťaz najprestížnejšej ligy sveta. Tieto úspechy zaznamenal so Chicagom, kde hrával spolu s Hossom osem rokov.

Zbierka kapitána "jastrabov" nemá konca kraja. Dvakrát ovládol šampionát hráčov do 18 rokov, raz seniorský a zlatú medailu z olympijských hier mu na krk vešali v dvoch prípadoch.

Dokopy vo všetkých častiach NHL odohral 1 204 zápasov, strelil v nich 417 gólov a pridal 585 asistencií. Dokopy teda nazbieral 1 002 bodov.

Na snímke kanadský hokejový útočník Jonathan Toews. Twitter/Mary Ann Pec

Henrik Zetterberg

A do tretice Švéd, taktiež dosiahol vrchol v NHL. Jediný Stanley Cup získal v sezóne 2007/2008. Nasledujúci ročník odohral spolu so slovenskou legendou Hossom.

Zoznam jeho úspechov je poriadne dlhý. So Švédskom na svetových šampionátoch vybojoval celkovo štyri kovy, jednu zlatú i striebornú a dve bronzové medaily. Taktiež má na konte dva olympijské cenné kovy - zlatý a strieborný lesk.

V zámorí hral len za Detroit, ktorý ako kapitán viedol šesť sezón. Celkovo v klube Original Six bol od roku 2002. Pre problémy s chrbtom neoficiálne ukončil kariéru o 16 rokov neskôr, avšak kontrakt s tímom mu plynul ešte ďalšie tri roky. Vtedy sa stal oficiálne hokejistom na dôchodku.

Na snímke švédsky hokejový útočník Henrik Zetterberg. Twitter/NHL Sverige

Dustin Byfuglien

Američan v profi kariére nastúpil celkovo za tri kluby - Chicago, Atlanta a Winnipeg. Najväčší úspech zaznamenal s prvým menovaným klubom, ovládol s ním celú súťaž a to aj po boku Slováka Hossu.

Svoju krajinu reprezentoval iba na Svetovom pohári v roku 2016. Pre USA to bol neúspech, skončili až na predposlednom siedmom mieste.

V NHL nastúpil v 935 meraniach síl vrátane play-off. Podarilo sa mu v nich nazbierať 575 bodov.

Na snímke americký hokejový obranca Dustin Byfuglien. Twitter/Leon Oliver
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok