Českí ťažkoodenci mali netradičnú brigádu. Do dodávky prenášali obrovské množstvo kokaínu

ta3 TASR
13.8.2023 17:15

Takmer 650 kilogramov kokaínu našli v sobotu 12. augusta v zásielke banánov v distribučnom centre obchodného reťazca Albert v českom meste Klecany pri Prahe. Podľa polície by zadržaná droga mohla mať celkovú predajnú hodnotu približne 83 miliónov eur. V nedeľu 13. augusta o tom informovali portály TN.cz a Novinky.cz.

Astronomická hodnota

Na prípad v nedeľu upozornila televízia Nova, ktorej potvrdila informácie hovorkyňa Národnej protidrogovej centrály Lucie Šmoldasová. Zásielka banánov putovala do Česka z Ekvádoru cez Amsterdam. Našli ju v prepravkách s biobanánmi zamestnanci skladu, ktorí zavolali políciu, dodal portál TN.cz.

"Zamestnanci v sobotu popoludní pri vykladaní paliet s biobanánmi narazili na podozrivé balíčky a privolali policajtov. Tí zistili, že v kilogramových balíčkoch je podozrivý prášok. Test náhodnej vzorky ukázal, že ide o omamnú látku, presnejšie kokaín," povedala Šmoldasová.

Okolo 646 kilogramov kokaínu môže v koncovej distribúcii dosiahnuť hodnotu približne 83 miliónov eur, jeden gram sa podľa Novy predáva asi za 124 eur. Podľa zdroja televízie sa v každej zo 42 prepraviek nachádzalo vyše 15 kilogramov drogy.

Do Klecian prišli policajní ťažkoodenci v sobotu okolo 15.00 h a so samopalmi odnášali kokaín do dodávky, trvalo im to do 21.00 h. "Všetci prítomní z toho mali strach," uviedol zdroj Nove.

Chyba od priekupníkov

Polícia potom ešte zasahovala v ďalších skladoch reťazca po celom Česku, ale ďalšie drogy nenašla.

Na strane priekupníkov podľa Šmoldasovej niekto urobil chybu. "Niekto z organizovanej skupiny pravdepodobne nestihol drogy zo zásielky banánov včas vybrať," vysvetlila. Dodala, zisťujú, kto zásielku poslal a komu bola určená.

Množstvo drogy nájdené v Klecanoch patrí k jednej z najväčších zásielok zachytených v Českej republike. Zatiaľ najväčšie množstvo kokaínu, celkovo vyše 800 kilogramov, v doterajšej histórii Česka sa našlo vlani v júni v prepravkách s banánmi v niekoľkých českých supermarketoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok