Vyhrážky z väzenia? Mŕtveho ekvádorského kandidáta na prezidenta nahradí jeho stranícka kolegyňa

ta3 čtk
13.8.2023 16:22

Zavraždeného prezidentského kandidáta Fernanda Villavicenciu v nadchádzajúcich voľbách v Ekvádore nahradí jeho doterajšia zástupkyňa a kandidátka na viceprezidentku Andrea Gonzálezová. Tridsaťšesťročná politička, ktorá sa doteraz venovala najmä ekologickým témam, sa zúčastní aj nedeľňajšej debaty prezidentských kandidátov, napísal spravodajský web BBC News.

Vyhrážky z väzenia? Mŕtveho ekvádorského kandidáta na prezidenta nahradí jeho stranícka kolegyňa
TASR/AP

Historický prevoz

O výbere informovala strana Construya, ktorá vyslala do boja o prezidentské kreslo Villavicenciu a ktorej členkou je aj Gonzálezová. Vdova po zavraždenom politikovi výber Gonzálezovej kritizovala ako nelegálny, napísala agentúra Reuters. 

Tisíce policajtov a vojakov v sobotu 12. augusta dohliadali na prevoz väzneného šéfa najmocnejšieho ekvádorského kartelu, ktorý čelí obvineniu, že sa Villavicenciovi vyhrážal smrťou. 

Na prevoze šéfa kartelu Los Choneros Adolfa Maciasa, prezývaného Fito, z väznice v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil sa v sobotu podieľali 4-tisíc vojakov, policajtov a príslušníkov ďalších bezpečnostných služieb. 

Macias je väznený od roku 2011. Po jeho prevoze ekvádorský prezident Guillermo Lasso na sociálnej sieti oznámil, že bol Fito prevezený do sekcie s najvyššou ostrahou v rovnakom väzenskom komplexe. Podľa úradov totiž Fito a jeho muži ovládali najmenej jednu budovu väznice, kde ho držali.

Nelegálne vymenovanie

Villavicenciova vdova Verónica Sarauzová obvinila ekvádorský štát, že nesie za smrť jej manžela zodpovednosť. "Vláda ešte musí odpovedať na mnoho otázok o všetkom, čo sa stalo," povedala Sarauzová na tlačovej konferencii. Na sebe mala nepriestrelnú vestu a helmu, sprevádzala ju ozbrojená policajná ochranka, píše Reuters. 

Za vraždu podľa vdovy priamo či nepriamo nesú zodpovednosť aj stúpenci bývalého prezidenta Rafaela Correu, píše AFP. Correa žije už päť rokov v Belgicku, v Ekvádore bol odsúdený za korupciu, čo on označuje za politický proces.

Podľa Sarauzovej je vymenovanie Gonzálezovej ako novej prezidentskej kandidátky namiesto jej manžela nelegálne, pretože zákon zakazuje kandidátom na viceprezidenta odstúpenie z funkcie. Novú kandidatúru musí ešte schváliť volebná rada. Meno nového kandidáta na viceprezidenta sľúbila strana Construya oznámiť neskôr.

Predčasné prezidentské a parlamentné voľby sa v Ekvádore uskutočnia 20. augusta. Volebné lístky už boli vytlačené a hlasy pre zavraždeného kandidáta podľa zákona automaticky pripadnú novému kandidátovi za rovnakú stranu.

Villavicencio bol zastrelený na predvolebnom stretnutí v stredu len dva týždne pred voľbami, pohreb mal v sobotu. Politika, bývalého novinára a bojovníka proti korupcii zabila pri koordinovanom útoku skupina ozbrojencov. Súd v piatok 11. augusta poslal v tejto súvislosti do väzby šesť podozrivých z Kolumbie, siedmeho polícia pri zásahu zabila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok