Satan v podobe víru: Česko tento rok eviduje už deväť tornád. Čo robiť, ak vám nejaké skríži cestu?

ta3/Soňa Búranová
14.8.2023 00:00

V Česku sa od januára vyskytlo už deväť tornád. Český hydrometeorologický úrad (ČHMÚ) informoval, že boli zaznamenané najmä vďaka rozvoju sociálnych sietí, ktorý uľahčil ich pozorovanie. Tornáda potrápili nášho suseda už aj v predošlých rokoch. Píše o tom tn.nova.cz.

Satan v podobe víru: Česko tento rok eviduje už deväť tornád. Čo robiť, ak vám nejaké skríži cestu?
Profimedia (ilu)

Rady a tipy

Tornáda môžu byť pre mnohé štáty celoročnou hrozbou. Ako prežiť, ak by vám jedno z nich skrížilo cestu? Rady a tipy zosumarizovala odborná stránka weather.com.

1. Nájdite si bezpečné miesto. Ak ste v aute, dostaňte sa čo najrýchlejšie domov. Ak to nie je možné, skryte sa v budove, ktorá má pevné steny a základy.

2. Choďte preč od okien a skryte sa. Aj keď vás tornádo priamo nezasiahne, vietor alebo krupobitie môžu rozbiť okná. Črepiny vás môžu zraniť. Najlepšie je ukryť sa v podzemí, napríklad v pivnici. Ak to nie je možné, skryte sa v najvnútornejšej miestnosti príbytku alebo na chodbe na najnižšom poschodí. Cieľom je obklopiť sa čo najväčším počtom múrov.

3. Ak natrafíte na tornádo vtedy, keď nie ste doma, utekajte sa skryť do najbližšej budovy. Nikdy sa neschovávajte pod nadjazdom. Namiesto toho nájdite priekopu alebo jamu, skryte sa tam a zakryte si hlavu. Dostaňte sa čo najďalej od vášho vozidla, aby vás nezranilo, ak by ho odniesol vietor.

4. Ak ste doma, obujte si topánky a dajte si prilbu. Ak váš dom poškodí tornádo, môže sa stať, že budete prechádzať troskami, v ktorých sú klince, črepiny či drevo. A prilba? Tá vám môže zachrániť život, ak by ste utrpeli priamy zásah nejakým predmetom.

5. Majte svojich domácich miláčikov na vôdzke (kvôli identifikácii) alebo v klietke a vezmite ich so sebou. Ak tornádo poškodí váš dom, môže sa stať, že si ho nebudú pamätať a môžu sa stratiť.

6. Neopúšťajte svoj domov. Tornáda môžu zmeniť smer. A ak si myslíte, že ste priamo v línii búrky, byť v úkryte je bezpečnejšie ako zostať v aute. Dopravné zápchy vám napríklad môžu zabrániť dostať sa domov a môžete uviaznuť.

7. Ak ste v oblasti, kde je častý výskyt tornád, majte nainštalovanú aplikáciu v mobile, ktorá vám pošle upozornenie, ak by hrozilo nebezpečenstvo. Taktiež sledujte radary a počasie.

Ďalšie z tornád v Česku, ktoré svedkovia zachytili na video.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok