Satan v podobe víru: Česko tento rok eviduje už deväť tornád. Čo robiť, ak vám nejaké skríži cestu?

ta3/Soňa Búranová
14.8.2023 00:00

V Česku sa od januára vyskytlo už deväť tornád. Český hydrometeorologický úrad (ČHMÚ) informoval, že boli zaznamenané najmä vďaka rozvoju sociálnych sietí, ktorý uľahčil ich pozorovanie. Tornáda potrápili nášho suseda už aj v predošlých rokoch. Píše o tom tn.nova.cz.

Satan v podobe víru: Česko tento rok eviduje už deväť tornád. Čo robiť, ak vám nejaké skríži cestu?
Profimedia (ilu)

Ako vzniká tornádo?

Tornádo vzniká vtedy, keď sa zrazí teplý a vlhký vzduch so studeným a suchým. Následne sa vytvorí búrkový mrak. V tej chvíli začne prúdiť teplý vzduch nahor. Vytvára vzostupné prúdy, ktoré môžu vo vnútri mraku spôsobiť rotáciu vzduchu. Nastáva jav, ktorý sa nazýva mezocyklóna, a keď zosilnie, vznikne tornádo. Ak sa dotkne zeme, môže spôsobiť veľké školy, vysvetľuje český spravodajský portál.

História tornád v Česku

V krajine prvýkrát zaznamenali tornádo v roku 1119. Zasiahlo Prahu a v Kosmovej kronike (najstaršia česká kronika týkajúca sa dejín Čechov - pozn. red.) ho opísali ako "Satana v podobe víru". ČHMÚ na sociálnej sieti X píše, že zatiaľ čo tento rok už zaznamenali deväť tornád, v rokoch 2002 a 2006 sa vyskytlo osem za rok.

Jedno z tornád, ktoré sa v roku 2023 vyskytlo v Česku.

Tie najčastejšie dosahujú silu F0 a F1. Rýchlosť vetra sa môže vyšplhať až na 180 km/h. Spôsobujú iba mierne škody - lámu konáre alebo strhávajú časti striech. 

Avšak, v roku 2021 (25. júna) bolo zaznamenané najsilnejšie tornádo v novodobej histórii Českej republiky. Ako sme napísali ešte v roku 2021, malo silu F3 a jeho rýchlosť sa vyšplhala až na 219 km/h. Zranených bolo až 300 ľudí a šesť zahynulo.

Od minulej nedele do stredy sa v ČR vyskytli až štyri malé tornáda. V obci Lubná v Pardubickom kraji zaznamenali tento rok až dve. Tornádo neobišlo ani obec Nejepín v kraji Vysočina. Objavilo sa aj medzi obcami Kunštát a Letovice, kontakt so zemou malo pri Nýrove a Lhote.

Aj u nás existujú

Česká asociácia pre výskum búrok vystvetľuje, že tornáda sú a boli nad územím Česka zaznamenávané od nepamäti. Hovorí, že pojem "tornádo“ sa u našich susedov ujal aj tak trochu z politických dôvodov až v 90. rokoch. "Tento efekt mohol svojím spôsobom zapríčiniť fámu, že sa tornáda u nás nevyskytujú," píše sa v príspevku na sociálnej sieti.

Asocácia zaroveň upokojuje, že nie je dôvod na paniku. Je však dôležité nepodceňovať situáciu. "Tornádo nemusí vždy znamenať extrémne škody a katastrofu. Problémom však je určité zakotvenie pojmov tornádo a supercela v psychike ľudí, ovplyvnené rôznymi katastrofickými filmami, ktoré nemajú s realitou nič spoločné," uvádza.

Viac informácií o tornádach v Českej republike si môžete prečítať v príspevku od Českej asociácie pre výskum búrok.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok