Havajský ostrov zničili plamene. Počet obetí opäť stúpol, stovky ľudí sú nezvestné

ta3 čtk
13.8.2023 07:44

Požiar na havajskom ostrove Maui má už 93 potvrdených obetí, informovala agentúra AP s odvolaním sa na sobotné vyjadrenie miestnych úradov. Ide tak o najhorší požiar v USA za posledných 100 rokov. Predchádzajúca bilancia hovorila o 89 mŕtvych. Druhý najtragickejší požiar v novodobej americkej histórii zabil v roku 2018 v severnej Kalifornii 85 ľudí.

Domy označené písmenami

Plamene na ostrove Maui spustošili predovšetkým historické mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova a spálili tam asi tisíc domov. Na mieste pôsobia záchranári aj psy vycvičené na hľadanie ľudských pozostatkov. Domy, ktoré záchranári prehľadali, označujú svietivo oranžovým krížikom. Písmená HR (human remains) potom označujú miesta, kde objavia ľudské pozostatky. Požiar poháňaný silným vetrom, za ktorý podľa meteorológov čiastočne mohol hurikán míňajúci ostrov, mesto zachvátil v utorok.

"Bude to určite najhoršia prírodná katastrofa, ktorá kedy Havaj stretla. Teraz sa sústredíme na to, aby sme prepojili ľudí, akonáhle to bude možné, zaistili im ubytovanie a zdravotnú starostlivosť," povedal havajský guvernér Josh Green, ktorý sa v sobotu vydal do spustošenej Lahainy. Upozornil, že počty obetí budú zrejme ešte stúpať. Predtým uviedol, že sú stále nezvestné stovky ľudí.


Potrebujú pomoc

Na mieste sú kvôli poškodeniu vysielačov problémy so signálom. Okrem toho sa očakáva, že na západnom pobreží budú niekoľko týždňov trvať výpadky prúdu. Prístrešie podľa skoršieho oznámenia úradov po katastrofe potrebuje asi 4500 ľudí. V západnej časti ostrova bolo podľa guvernéra zničených najmenej 2200 domov.

Katastrofa na Havaji pripomína požiar z roku 2018, ktorý dostal názov Camp Fire a zrovnal so zemou väčšinu mesta Paradise na severe Kalifornie. Plamene vtedy zúrili aj na iných miestach Kalifornie. Oheň počas troch týždňov zničil takmer 19 000 domov a spálil plochu veľkú 620 kilometrov štvorcových.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok