Z Čierneho mora je sud s prachom. Prečo sa vojna postupne orientuje na túto špecifickú oblasť?

ta3/Patrik Mindžák
12.8.2023 22:10

Vojna na Ukrajine sa v posledných týždňoch presúva aj do oblasti Čierneho mora. Rusko vycúvalo z obilnej dohody, začalo blokádu a oblasť zaminováva. Obe strany si vzájomne útočia na prístavy. Do toho všetkého lietajú nad Čiernym morom stroje NATO a oblasťou kľučkujú lode, opisuje situáciu CNN Prima News.

Z Čierneho mora je sud s prachom. Prečo sa vojna postupne orientuje na túto špecifickú oblasť?
TASR/AP

Oblasť je centrom záujmu

V lete 2022 rokovala OSN s veľkou pomocou Turecka o obilnej dohode, na základe ktorej Rusko pristúpilo k vytvoreniu bezpečného koridoru z troch ukrajinských prístavov. Z nich mohli vyplávať lode s obilím a ďalšími komoditami.

Dohoda sa následne za veľkých rétorických potýčok priebežne predlžovala. Rusko ju však nakoniec 16. júla pozastavilo a obratom zahájilo novú blokádu. Odvtedy je z Čierneho mora sud s prachom. Oblasť je podľa analýzy denníka The New York Times centrom záujmu nielen Ukrajiny a Ruska, ale aj Západu.

NATO síce podporuje Kyjev, ale nechce sa do vojny zapojiť priamo. USA tiež zakázali Ukrajine využívať americké zbrane na útoky na ruskom území. Pri tom všetkom však nad Čiernym morom, kde Rusko vykonáva blokády a ostreľuje z lodí ukrajinské mestá, lietajú západné stíhačky.

Lietadlá NATO v oblasti zbierajú spravodajské informácie a s najväčšou pravdepodobnosťou aj pomáhajú Ukrajine s navádzaním útokov. V priestore tiež lietajú ruské lietadlá, čo v marci vyústilo do incidentu, keď sa ruská stíhačka zrazila s americkým dronom, píše portál CNN Prima News.

Nový vojnový front

"Čierne more je síce stranou frontových bojov, ale napriek tomu stavia Rusko a štáty NATO do takej blízkosti, ktorá nie je platná v ostatných dejiskách vojny, akými sú napríklad Kyjev alebo Bachmut, čo zvyšuje riziko konfrontácie," uviedol denník The New York Times.

Moskva od chvíle, keď odstúpila od obilnej dohody, zintenzívnila útoky na ukrajinské prístavy. Okrem iného sa útočilo na prístav Izmajil na Dunaji, ktorý sa nachádza priamo pri rumunských hraniciach.

Ukrajina obratom útočí na ruské lode a minulý týždeň zrejme podnikla sabotáž v ruskom prístave Novorossijsk. Úlohu v tom mali hrať podvodné drony, na ktorých produkciu sa teraz Kyjev sústredí. Čiernym morom medzitým kľučkujú ukrajinské lode, ktoré hľadajú nové trasy, ktorými by unikli silnejúcej ruskej blokáde.

Vojnové lode, plávajúce pod inou ako ruskou alebo ukrajinskou vlajkou, majú do Čierneho mora vstup zakázaný. Prielivy spájajúce Čierne more s Marmarským a Egejským morom totiž spravuje Turecko. Ankara tiež zakázala vojnovým lodiam Moskvy a Kyjeva opustiť priestor Čierneho mora, respektíve preplávať jej prielivmi. Čierne more sa tak mení na ďalší front rok a pol trvajúcej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok