Ako sa zaobchádza s nigerským prezidentom? Navštívil ho a vyšetril jeho lekár

ta3 TASR
12.8.2023 19:13

Nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého od júlového prevratu zadržiavajú, vyšetril v sobotu 12. augusta jeho lekár. Pre agentúru AFP to povedal člen jeho sprievodu.

Ako sa zaobchádza s nigerským prezidentom? Navštívil ho a vyšetril jeho lekár
TASR/AP

Bazouma podľa zdroja "dnes navštívil jeho lekár". Prezidentovi a jeho manželke a synovi, ktorých zadržiavajú spolu s ním, tiež doniesol potraviny. "V danej situácii je v poriadku," dodal zdroj.

Obavy o zdravie a podmienky zadržiavania demokraticky zvoleného prezidenta Nigeru, jeho manželky a 20-ročného syna rastú, odkedy sa moci v západoafrickej krajine chopila 26. júla armáda. Znepokojenie vyjadrili okrem iných aj Európska únia a Africká únia.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že podmienky, v akých sa Bazoum nachádza, by bolo možné posúdiť ako neľudské a ponižujúce zaobchádzanie v rozpore s medzinárodným právom. Šéf diplomacie USA Antony Blinken kritizoval, že nigerská junta odmieta prepustiť rodinu Bazouma ako gesto dobrej vôle.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch uviedla, že tento týždeň hovorila so 63-ročným Bazoumom, ktorý zaobchádzanie so sebou, svojou manželkou a synom označil za "neľudské a kruté".

Bazouma s rodinou zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey. Jeden z jeho poradcov v stredu povedal, že sa im v domácom väzení míňajú zásoby potravín a celkové podmienky sa zhoršujú. Nemajú elektrinu a jesť môžu len ryžu a konzervy. Podľa Bazoumovej politickej strany prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok