Strojcovia prevratu v Nigeri zložili novú vládu. Viac než polovicu tvoria civilisti

ta3 TASR
10.8.2023 11:43

Vodcovia armády v Nigeri, ktorí minulý mesiac prevratom prevzali moc, zložili novú vládu. Vyplýva to z dekrétu prečítaného vo štvrtok v štátnej televízii. Informovali agentúry AFP a AP.

Strojcovia prevratu v Nigeri zložili novú vládu. Viac než polovicu tvoria civilisti
TASR/AP

Premiér Ali Mahaman Lamine Zeine bude viesť 21-členný kabinet, pričom generáli z novej vojenskej vládnucej rady budú riadiť ministerstvá obrany a vnútra. Viac než polovicu vlády tvoria civilisti, zvyšok sú armádne nominácie.

Nigerská vojenská junta prostredníctvom svojho hovorcu ešte v noci na utorok oznámila, že na post premiéra vymenovala bývalého ministra hospodárstva Lamina Zeina. Lamine Zeine pôsobil ako minister hospodárstva a financií počas niekoľkých rokov v kabinete vtedajšieho prezidenta Mamadoua Tandju, ktorého zvrhli ešte v roku 2010. Najnovšie pracoval ako ekonóm pre Africkú rozvojovú banku v Čade, uviedli nigerské médiá.

Vyhlásil sa za nového vládcu

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma 26. júla internovali a zosadili vzbúrení príslušníci Prezidentskej gardy. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tchiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Za úradovania Bazouma sa z Nigeru stal jeden z posledných strategických partnerov Západu v boji proti postupu islamistických teroristov v regióne afrického Sahelu. Vodcovia nigerského prevratu odignorovali ultimátum Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), v súlade s ktorým mali do nedele 6. augusta vrátiť moc Bazoumovi. Teraz čakajú na reakciu tejto regionálnej organizácie, ktorá im v prípade nesplnenia ultimáta pohrozila vojenskou intervenciou. Premiéri členských krajín ECOWAS sa vo štvrtok zídu v nigérijskej metropole Abuja, aby diskutovali o ďalších krokoch.

K situácii sa v utorok vyjadril aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, podľa ktorého je pre medzinárodné spoločenstvo v súvislosti s riešením prevratu v Nigeri najlepšou možnosťou diplomacia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok