Sex po vojne. Ukrajinskí veteráni majú problém s intimitou, učia ich milovať

ta3/Soňa Búranová
13.8.2023 00:00

V modernej kancelárii v centre Kyjeva si 26-ročný ukrajinský veterán hrdo púšťa na telefóne video, na ktorom je vidieť, ako sa vášnivo bozkáva v kuchyni s mladou ženou. Ide o reklamu na ReSex. Charitatívna organizácia sa snaží pomôcť bývalým vojakom s ich sexuálnym životom po tom, čo v bojoch utrpeli fyzickú a psychickú traumu. Píše o tom BBC.

Sex po vojne. Ukrajinskí veteráni majú problém s intimitou, učia ich milovať
reprofoto Youtube/Resex

Brutálne zranenia

V marci 2022 začali invázne ruské sily brutálne obliehať ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Veľkú časť z neho zničili a zostali iba ruiny. Hlib Stryzhko, ktorý v tom čase pracoval ako námorník, bol jedným z obrancov mesta. Ruský výbuch ho zrazil z tretieho poschodia budovy na zem. Potom ho zavalili trosky.

Hlib mal zlomenú panvu, čeľusť a nos. Okrem toho, že je otrasený, hovorí, že horúčava z výbuchu mu pritavila na tvár ochranné okuliare. Potom ho zajali ruské sily a vzali ho ako vojnového zajatca. Nasledujúci mesiac ho prepustili a poslali späť na ukrajinské územie v rámci výmeny zajatcov. Hovorí však, že počas pobytu v zajatí dostal len málo lekárskej starostlivosti.

Redakcia BBC sa s ním rozprávala niekoľko týždňov po tom, ako ho prepustili. Neskôr ho našla v nemocnici v meste Ľvov na západe krajiny. Vďaka tomu, že Hlib sa snažil uzdraviť, ReSex ho oslovil so spoluprácou. 

"Po zranení panvy som mal problémy, ktoré si vyžadovali čas, kým zmiznú. A (o problémoch v sexe) sa veľa nehovorilo, takže som nechcel, aby sa to stalo aj iným ľuďom, ako som ja,“ hovorí. Práve preto ho motivovalo, aby sa projektu zúčastnil.

Ako projekt vznikol?

Jedným zo zakladateľov skupiny Veteran Hub, ktorá prevádzkuje projekt ReSex, je Ivona Kostynaová. Hovorí, že prvýkrát dostali nápad na projekt už v roku 2018, keď si prečítali o probléme amerických vojakov. Keď po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vyriešili otázku financovania, hovorili s ukrajinskými vojakmi a odborníkmi. Rozhodli sa, že svoju pomoc prispôsobia špeciálne pre mužov a ženy.

Keď prvýkrát požiadali o odpovede na otázky zverejnené online, čelili zmätku nielen zo strany verejnosti, ale aj veteránov. "Ľudia umierajú, ty myslíš na sex!" citovala Ivona komentár, ktorý videla na internete. Ako píše BBC, v skupine museli čeliť aj niektorým zo svojich vlastných predsudkov – napríklad falošnému predpokladu, že všetci zranení veteráni budú bojovať za zlepšenie svojho sexuálneho života.

"Existuje sex v nemocnici, sex doma, sex pred procedúrami, sex po nich. Je veľa dobrého sexu," hovorí Ivona. "Boli sme príjemne šokovaní a pýtali sme sa, ako môžeme byť nápomocní," vysvetľuje. Odozva bola prevažne pozitívna. Charita vytlačila asi 6-tisíc brožúr a rozposlala ich do zdravotných stredísk, veteránom a ich rodinám po celej Ukrajine a sprístupnila ich aj online.

Charita pokrýva všetko - od masturbácie po sexuálne hračky a dokonca aj základnú biológiu. "Snažíme sa to všetko obsiahnuť," hovorí Ivona a dodáva, že v brožúre je aj časť špeciálne venovaná mladým zraneným veteránom, ktorí ešte nemali pohlavný styk.

Kateryna Skorokhodová, projektová manažérka ReSexu, prezradila aj to, že zverejnili samostatné príručky pre ženy a mužov so špecifickými radami, ktoré sú prispôsobené ich telám a skúsenostiam. 

Zdôrazňuje však, že projekt sa zameriava viac na emocionálnu stránku ako na fyzickú. "Je to o tom, ako sa dokážu prijať, ako sa dokážu milovať a ako si po týchto zraneniach dokážu vybudovať vzťah k sebe a partnerovi," dodáva.

Traumy verzus libido

Spoliehanie sa na veteránov, ktorí odpovedali na ich dotazník, znamená, že v ich výskume sú medzery. Snažili sa získať odpovede aj od členov komunity LGBTQ+, no veľmi neuspeli. No veľa sa naučili o ukrajinských veteránoch. Konkrétne si uvedomili, že traumatické poranenia mozgu sú v krajine často nediagnostikované a nedostatočne liečené. Ide totiž o niečo, čo podľa Ivony veľmi ovplyvňuje libido a celú sexuálnu výkonnosť.

Hovorí, že je dôležité uistiť sa, že veteráni vedia, že nemusia mať sex, pokiaľ nechcú, a že sex môže byť spočiatku ťažký alebo bolestivý.

Hlib hovorí o projekte, do ktorého sa zapojil, iba pozitívne. Po otázke, či si po tom, čo utrpel zranenia, našiel priateľku, sa zasmial.

"Po návrate zo zajatia a nemocnice som mal priateľku a potom ďalšiu, keď som robil projektový dotazník. A teraz mám partnerku," hovorí. "Možno som jednu ešte vynechal," dodal. Povedal však, že je vďačný za každú osobu, s ktorou za posledný rok chodil.

"Každá priateľka, ktorú som mal, bol pre mňa dôležitá pri získavaní sebadôvery. Som za to veľmi vďačný," zakončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok