LGBTI+ vo vojne: Hovorkyňou ukrajinskej armády je transrodová novinárka z USA

ta3/NF
12.8.2023 00:00

Ozbrojené sily Ukrajiny vymenovali transrodovú vojačku a novinárku z USA do radov svojich hovorcov, ktorí hovoria po anglicky. Informuje o tom portál Washington Blade.

LGBTI+ vo vojne: Hovorkyňou ukrajinskej armády je transrodová novinárka z USA
Twitter.com/Sarah Ashton-Cirillo

The Kyiv Post minulý týždeň v tvíte uviedol, že Sarah Ashton-Cirillová "sa stala jednou z hovorkýň obranných síl (Ukrajiny)". Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová patrí medzi tých, ktorí toto rozhodnutie ocenili.

"Sarah informuje po anglicky hovoriace publikum a objektívne pokrýva udalosti rusko-ukrajinskej vojny, zároveň odhaľuje ruské hoaxy a propagandu," povedala Maljarová podľa Kyiv Postu.

"Dosah Sarah len na Twitteri bol 28,3 milióna používateľov. Samozrejme, neobišlo sa to bez nenávistných komentárov. To však len zvýšilo Sarahino publikum," dodala.

Ashton-Cirillová pricestovala na Ukrajinu v marci 2022. Pôvodne pracovala v krajine ako reportérka a v denníku USA Today ju označovali za "prvú otvorene priznanú transrodovú vojnovú korešpondentku na svete". Keď však bola na vlastnej koži svedkom vojny, prihlásila sa do ozbrojených síl Ukrajiny a pracovala ako bojová zdravotníčka, píše web Newsweek.

Utrpela zranenia na fronte

Vo februári tohto roku v zákope pri Kreminne na východe Ukrajiny utrpela zranenia na pravej ruke a tvári, keď ju zasiahli črepiny nepriateľského delostreleckého granátu. Jej kolegovia, vojaci, museli čakať sedem hodín, kým ju evakuovali. Nakoniec ju ošetrili v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, ktoré sa nachádza zhruba 209 kilometrov severozápadne od Kreminny. 

"Veľkým problém bolo tiež to, že som si nemohla vziať žiadny liek proti bolesti, pretože som sa nachádzala v zákope a technicky som bola stále v boji," vysvetlila. "Sedem hodín po mojom zranení som sa konečne dostala do nemocnice."

Pre Washington Blade povedala, že "nová úloha v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny je pozícia, ktorú som si zaslúžila vďaka môjmu výkonu na fyzických a informačných bojiskách".

Rusov hlasno kritizuje

Uviedla, že "byť súčasťou LGBTI+ komunity v dnešnej Ukrajine nie je ani výhoda, ani prekážka, ale jednoducho akceptovanie toho, kým človek je".

"Hlasná podpora, ktorú prejavili LGBTI+ skupiny na Ukrajine, ako sú Gender Stream, Kyiv Pride a Ukraine Pride, po správach o tom, že som nastúpila na túto pozíciu, spolu s vyhlásením o dôvere, ktoré mi vydali ukrajinské ministerstvo obrany a námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová, som pochopila, že tento boj za oslobodenie krajiny nie je o tolerancii alebo akceptovaní akejkoľvek skupiny, ale o slobode pre všetkých Ukrajincov," vyhlásila Ashton-Cirillová.

Za svoje vyjadrenia o Rusoch čelila vlne kritiky na sociálnych sieťach. Povedala, že to nie sú ľudia a v jednej diskusii ich dokonca opísala ako podradný druh človeka bez duše.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok